Hoppa till huvudinnehåll

Magnus Ljung är Saga Furs nya vd

man i glasögon och vit tröja tittar in i kameran.
Magnus Ljung. man i glasögon och vit tröja tittar in i kameran. Bild: Pekka Kiirala man,porträtt,magnus ljung

Pälsauktionsföretaget Saga Furs byter vd. Ny verkställande direktör är Nykarlebybördige Magnus Ljung, som närmast jobbat med finansieringsfrågor inom Finlands Pälsdjursuppfödares förbund.

Pälsbranschen är hårt drabbad av coronaepidemin och Magnus Ljung får ta över ett bolag i en krisbransch.

- Pälsnäringen brukar följa cykler på ungefär sju år. Vi var just på väg upp ur sju lite sämre år när coronaviruset kom, säger Ljung.

För Saga Furs innebar coronapandemin till exempel att vårens stora pälsauktion sköts upp. Pälsfarmarna får en stor del av sina inkomster från pälsauktionerna och om skinnen blir osålda uteblir också pengarna.

De tre huvudmarknaderna Kina, Ryssland och Italien står i princip stilla nu och på kort sikt är marknadsutsikterna rätt dystra.

- Ser man på lång sikt så används det i dag dubbelt mer skinn än för 40 år sen, säger Ljung.

Farmare avslutar verksamheten

Politiskt blåser det rätt snålt kring pälsnäringen i många länder.

- Det är förstås ett faktum. Men jag vill lyfta fram det viktiga arbete som görs för djurens välbefinnande och att alla våra skinn som vi säljer är certifierade, säger Ljung.

Just nu är pälsbranschen inne i en strukturförändring.

- Det har varit flera olönsamma år och en del farmare har beslutat avsluta verksamheten. Det innebär att antalet pälsfarmer minskar. Samma sak hände vid den senaste större krisen i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Magnus Ljung efterträder Pertti Fallenius som lett Saga Furs sedan 2009 och som lämnade sin post med omedelbar verkan på onsdagen.

Läs också