Hoppa till huvudinnehåll

Människorättsprofessor Martin Scheinin: "Man har ansett att det bara är diktaturer som hindrar egna medborgare från att lämna landet"

Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Människorättsprofessor Martin Scheinin. Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter. Bild: Antti Haanpää / Yle Martin Scheinin,mänskliga rättigheter

Professor Martin Scheinin är starkt kritisk till både gränsbevakningens och regeringens agerande och budskap gällande gränsstängning de senaste veckorna.

I ett blogginlägg på grundlagsbloggen Perustuslakiblogi skrev professor i människorätt Martin Scheinin redan för en vecka sedan kritiskt om regeringens budskap om att gränserna är stängda.

Han har också skickat en skrivelse till justitiekanslern för laglighetskontroll.

– Enligt min bedömning är det så att de åtgärder som gränsbevakningsväsendet infört vid Finlands gränser inte baserar sig på gällande lag. Antingen har statsrådet blivit vilselett, eller så har de gett öppet mandat att olagligt stänga gränserna, sa Martin Scheinin i Aktuellt 17 i måndags.

Han förklarar vidare att varken passlagen, smittskyddslagen eller gränsbevakningslagen ger möjligheter att stänga gränserna på det sätt som budskapet nu varit att de är. Han konstaterar att gränserna inte lagligen är stängda, och att om de ska stängas behövs det ny lagstiftning om det.

Scheinin understryker också att fri rörlighet är en alldeles grundläggande mänsklig rättighet och nämner hur det lät i OSSE-processen redan på 80-talet:

– Man sa från västerländerna att bara diktaturer stänger sina gränser så att egna medborgare inte kan lämna sitt land.

Lyssna på intervjun med professor Martin Scheinin på Arenan.