Hoppa till huvudinnehåll

Minskat narkotikabruk och sparsamt med permissioner – vardagen på Åbo fängelse har förändrats av coronaepidemin

En man i uniform står utanför Åbo fängelse. Till vänster en gul skylt där det står att obehöriga inte har tillträde.
Brottspåföljdsförman Björn Lindström säger att vardagen förändrats till en del på Åbo fängelse på grund av coronaepidemin. En man i uniform står utanför Åbo fängelse. Till vänster en gul skylt där det står att obehöriga inte har tillträde. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo fängelse,Brottspåföljdsmyndigheten,chefer,Björn Lindström, brottspåföljdsförman

Det är inte bara ute i samhället som coronaepidemin har förändrat människors vardag. Också rutinerna vid fängelserna har förändrats.

Björn Lindström, som är brottspåföljdsförman på Åbo fängelse, säger att restriktioner gällande exempelvis gruppstorlekar har lett till att man fått göra en del anpassningar på fängelset.

En vardag på Åbo fängelse

Björn Lindström berättade hur en vanlig vardag på Åbo fängelse ser ut för fångarna.

  • Väckning 7.00

- Då öppnas avdelningen och vi börjar med morgonrutinerna som är morgonmål och så har man möjlighet att duscha eller liknande. Beroende på avdelning stängs avdelningen efter morgonmålet om man inte har någon slags aktivitet. Aktivitet kan vara arbete eller någon kurs man deltar i, som kan räcka en eller ett par timmar.

  • Lunch 11.00

- Lunchen serveras alltid på avdelningarna så alla fångar som jobbar någon annanstans än på sin egen avdelning flyttas tillbaka under lunchtiden.

  • Tysta timmen

- Efter lunch har man paus i en timme. Då är alla fångar instängda och man har den så kallade tysta timmen i fängelset. Det är i princip för att personalen också ska kunna hålla sina matpauser.

  • Aktiviteter börjar igen efter tysta timmen

- Det fortsätter ända till klockan 15. För därefter kommer...

  • Middag runt 15.00

- Då finns det också möjlighet till dusch och andra aktiviteter. Tillsammans med middagen får man också en påse med kvällsmål.

  • Avdelningen stängs ner 16.15

- Så att fängelset är stängt senast runt 16.30. Efter stängning har vissa avdelningar fortfarande kvällsaktiviteter. Det kan vara bollspel, kyrka eller liknande aktiviteter. Det här gäller bara vissa avdelningar.

  • Aktiviteter tar slut senast 20.00

- Ungefär så ser en normal vardag ut på fängelset. Sedan stänger fängelset för natten och fångarna är instängda fram till sju på morgonen följande dag. Fångarna väljer själva när de går och lägger sig.

  • Arbete

- Fångarna kan bland annat arbeta med träarbete, metallarbete och boktryckeri. Det finns också kurser som ordnas antingen av utomstående parter eller inom fängelset med syfte att rehabilitera fångar tillbaka till samhället.

  • Fritidsaktiviteter

- Det finns ett gym. Under coronatiderna har man infört mindre grupper så alla har inte tillgång till gymmet lika ofta som tidigare. Det finns också en stor idrottssal med alla möjliga aktiviteter. Och så går fångarna ut en timme en gång om dagen, så det finns stora rastgårdar.

Till exempel tar man inte längre emot utomstående som leder grupper i olika aktiviteter, och grupper på fler än tio personer är inte tillåtna.

Enligt Lindström har det mesta ändå gått förvånansvärt smidigt; både fångar och personal förstår att det är på grund av coronakrisen som förändringarna har införts.

Den största skillnaden nu jämfört med innan coronakrisen är att inga utomstående får komma till fängelset förutom jurister, poliser och andra tjänstemän. En av de större stressfaktorerna för fångarna är att också kontakten med anhöriga nu sker på distans via exempelvis videosamtal.

En man i uniform står utanför porten till Åbo fängelse med ryggen vänd mot kameran..
Både fångar och personal på Åbo fängelse har överlag tagit väl emot nya instruktioner och regler som kommit till följd av coronakrisen, säger Björn Lindström. En man i uniform står utanför porten till Åbo fängelse med ryggen vänd mot kameran.. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo fängelse,Brottspåföljdsmyndigheten,chefer,Björn Lindström, brottspåföljdsförman

Det här har dessutom vållat en del praktiska bekymmer i vardagen, då inte alla anhöriga har tillgång till eller kunskap om hur man använder sådan teknik.

- Alla är inte så insatta i olika datagrejer - Skype har nog varit ett problem på det sättet.

Permissioner minskat med 90 procent

Trots att fångarna har tagit det mesta med ro, finns det en sak som grämer dem extra mycket; man är nämligen mycket restriktiv med att tillåta fångarna på permission. De som får permission får stanna i karantän när de kommer tillbaka till fängelset på en annan avdelning.

- Permissioner är väldigt sällsynta för tillfället, säger Lindström.

Lindström uppskattar att man dragit ned på permissionerna med nästan 90 procent, vilket har väckt missnöje bland fångarna, även om det inte har lett till några större utbrott.

- Det är en svår sak för fångarna att förstå att det är på grund av coronaviruset, säger han.

Svårare att få tag på droger

Det har tidigare rapporterats om att coronakrisen lett till att det blivit allt svårare att få tag på droger i landet. I Åbo fängelse synliggörs fenomenet framför allt genom att den grova narkotikaanvändningen på avdelningarna har minskat, berättar Lindström.

Bild från porten till Åbo fängelse med en gul skylt till vänster där det står att obehöriga inte har tillträde.
Åbo fängelse ligger i Starrbacka utanför Åbo centrum. Bild från porten till Åbo fängelse med en gul skylt till vänster där det står att obehöriga inte har tillträde. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo fängelse,Fängelse

- Det är ju positivt för oss. Vi vet nu att drogerna inte kommer in med andra parter på grund av att de inte får komma hit.

Enligt Lindström har den minskade mängden droger på fängelset ändå inte lett till några större problem eller frustration mellan fångarna.

- Det fungerar helt normalt, säger han.

Lätt att spärra av coronaviruset på små avdelningar

Fängelset är också väl förberett inför ett eventuellt coronautbrott bland fångarna, och Lindström är inte speciellt orolig inför en sådan situation. Fångar som misstänks vara smittade av coronaviruset skickas till en skild avdelning. Där finns sjukvårdspersonal som bedömer hur den enskilda coronapatientens situation ska tas om hand.

En man i uniform tittar snett till vänster mot kameran.
Björn Lindström säger att fängelset är väl förberett på ett eventuellt coronautbrott. En man i uniform tittar snett till vänster mot kameran. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Åbo fängelse,Brottspåföljdsmyndigheten,chefer,Björn Lindström, brottspåföljdsförman

- Åbo fängelse är gjort på det sättet att här är massor med små avdelningar så vi får snabbt stängt de avdelningar där det finns corona.

På Åbo fängelse har man också skilda instruktioner och åtgärder för fångar i riskgrupper.

- Det är allt från att de själva får välja om de vill vara isolerade från andra fångar och det finns också möjlighet till munskydd och liknande. I sådana här stängda fängelser har vi det jättebra att man den största delen av dagen kan vara bara för sig själv och på det sättet kan man minska på risken att smittas.