Hoppa till huvudinnehåll

Två ministrar kan ha exponerats för coronasmitta – hela regeringen jobbar nu på distans

Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Anna-Maja Henriksson på rad under en presskonferens.
Hela regeringen arbetar nu på distans på grund av coronamisstanken. Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Anna-Maja Henriksson på rad under en presskonferens. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva Regeringen Marin,statsrådet,Sanna Marin,Katri Kulmuni,Li Andersson,Maria Ohisalo,Anna-Maja Henriksson,presskonferens

Social- och hälsovårdsministern Aino-Kaisa Pekonen (VF) och arbetsministern Tuula Haatainen (SDP) kan ha exponerats för coronasmitta i tisdags. Ministrarna ska nu arbeta på distans och de har frivilligt försatt sig själva i karantän, uppger statsrådet.

Ministrarna har vistats i samma utrymme som en person som misstänks ha smittats av coronaviruset. Personen har testats i dag och testresultatet kommer inom två dagar.

I går på onsdag samlades statsrådet i Ständerhuset och Pekonen och Haatainen var också på plats där. Mötet ordnades ändå i olika utrymmen i byggnaden och ministrarna var med på distans.

Utanför själva mötet har ministrarna ändå varit i kontakt med andra och därför har statsminister Sanna Marin (SDP) beslutat att hela regeringen ska arbeta på distans åtminstone den här veckan som en säkerhetsåtgärd.

"Hela riksdagen isoleras inte"

Nyhetsbyrån STT rapporterar att riksdagens frågestund har ställts in för i dag på grund av coronamisstanken. Plenum ordnas som vanligt.

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) säger till Yle Uutiset att riksdagen har förberett sig på en situation där någon av riksdagsledamöterna bektäftas ha coronasmitta.

– Hela riksdagen isoleras inte. Om personen som varit i kontakt med ministrarna som kan ha exponerats för smitta får ett positivt coronatestresultat, börjar Institutet för hälsa och välfärd THL och riksdagen genast spåra smitokedjan, säger Vanhanen till Yle Uutiset.

Artikeln uppdaterades klockan 15.55 med citat av riksdagens talman Matti Vanhanen.