Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: SDP gynnas kraftigt av coronakrisen – särskilt de äldre litar på statsministerns parti

Partimätning grafik
Partimätning grafik partistöd

Socialdemokraterna toppar Yles partimätning. Inget annat regeringsparti verkar gynnas på samma sätt av coronakrisen. Stödet för Sannfinländarna fortsätter att minska.

Stödet för Socialdemokraterna fortsätter att växa. Enligt Yles partimätning är SDP nu störst med ett stöd på 22,1 procent.

– Det är inte helt unikt, men inte är det heller vanligt att stödet för ett parti växer så här kraftigt - med ett par procentenheter – månad efter månad, säger Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja.

Enligt Turja är det uppenbart att coronakrisen är skälet. Stödet för SDP började stiga kraftigt samtidigt som krisen slog till.

Under undantagsförhållanden tenderar människor att stödja det ledande regeringspartiet.

– Här syns samma trend som i den förra mätningen och i andra mätningar som gjorts den senaste tiden. Stödet för SDP stiger kraftigt samtidigt som stödet för Sannfinländarna minskar mest, säger Turja.

Sannfinländarna tappar mark

Sannfinländarna har haft det motigt under hela krisen och tappar väljarstöd för tredje månaden i rad. Stödet för partiet är nere på 17,9 procent.

Stödet för Samlingspartiet har varit tämligen oförändrat under krisen och ligger nu på 18,2 procent.

– Även oppositionspolitiken lever i undantagsförhållanden. Oppositionen har valt att huvudsakligen stödja regeringens politik och inte kritisera den så mycket, säger Turja.

Sannfinländarna läcker såväl till SDP som till Samlingspartiet. Dessutom lockas många av partiets tidigare väljare av sofflocket.

Framförallt många äldre väljare har övergett Sannfinländarna för SDP.

De äldre stöder Socialdemokraterna

Många grupper lockas just nu av statsminister Sanna Marins parti SDP. Stödet ökar bland kvinnor, pensionärer och tjänstemän.

Och alldeles särskilt visar de äldre väljarna sitt stöd.

– Av de som är över 70 är SDP klart populärast. Så man kan säga att de som har tvingats ändra sina liv mest på grund av krisen inte verkar särskilt kritiska till regeringen, utan snarare tvärtom, säger Turja.

Statsminister Sanna Marin (SDP) i riksdagen den 29 april 2020.
Sanna Marin verkar vara regeringens starkast lysande stjärna – åtminstone ökar stödet för hennes parti exceptionellt mycket. Statsminister Sanna Marin (SDP) i riksdagen den 29 april 2020. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Intressant nog har inget annat regeringsparti hittills gynnats av coronakrisen. Inom det rödgröna blocket verkar stödet koncentreras till SDP.

– SDP får nu nya väljare särskilt från De gröna och Vänsterförbundet, säger Turja.

De gröna har ett väljarstöd på 11,4 procent, medan 7,7 procent uppger sig stödja Vänsterförbundet.

Stödet för Centern har under de senaste tre månaderna varit tämligen oförändrat och ligger på 12,2 procent.

Stödet för Svenska folkpartiet ligger fortsättningsvis på 4,1 procent, medan 3,7 procent säger sig välja Kristdemokraterna.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 14.4.2020 och 5.5.2020. Sammanlagt 2448 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 66,5 procent sina partisympatier. Felmarginalen är +/- 2 procentenheter.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs också