Hoppa till huvudinnehåll

75 år sedan vapnen tystnade - coronapandemin lade sordin på firandet av fredsdagen

Den 8 maj 1945 kapitulerade Tyskland officiellt för de allierade, och andra världskriget var över i Europa. Årsdagen överskuggas av coronavirusets framfart, och ceremonierna har varit synnerligen dämpade.

Dämpat firande vid Triumfbågen
Det var rätt så folktomt kring Triumfbågen medan ceremonin pågick. Dämpat firande vid Triumfbågen Bild: All Over Press Triumfbågen,Paris,1945,andra världskriget,Coronavirusutbrott 2019-2020
Ceremoni vid den okände soldatens grav i Warszawa.
I Polens huvudstad Warszawa var den obundne presidentkandidaten, journalisten och aktivisten Szymon Holownia, en av dem som lade ner en krans vid den okände soldatens grav. Det skulle ordnas presidentval i Polen den 10 maj, men till följd av pandemin skjuts valet upp. Ceremoni vid den okände soldatens grav i Warszawa. Bild: All Over Press Polen,Warszawa,Den okände soldatens grav,1945,andra världskriget,Victory in Europe Day
Ceremoni vid krigsmonumentet i Leipzig.
Leipzigs överborgmästare Burkhard Jung och den ryske generalkonsuln Andrej Dronov vid minnesmärket över militära och civila krigsoffer från tidigare Sovjetunionen. Ceremoni vid krigsmonumentet i Leipzig. Bild: imago images/Stefan Noebel-Heise/ All Over Press Leipzig,1945,Segerdagen 1945,Victory in Europe Day
100-årig veteran firar krigsslutet.
En av de allt färre veteraner som minns fredsslutet för 75 år sedan är Don Sheppard från Basildon i Essex, som nyss fyllde 100 år. Han tjänstgjorde i pionjärtrupperna, kämpade i Nordafrika och på Sicilien, var med om landstigningen i Normandie i juni 1944, och deltog i befrielsen av koncentrationslägret Bergen-Belsen. 100-årig veteran firar krigsslutet. Bild: /All Over Press 1945,Storbritannien,krigsveteraner,andra världskriget,Victory in Europe Day
Krigsveteran vid The Cenotaph i London.
En annan veteran, 93-årige Lou Myers, hade kommit till krigsmonumentet The Cenotaph i London för att iaktta två minuters tystnad till åminnelse av de stupade. Han tyckte det var ledsamt att så få av hans kamrater kunde delta, och att coronaläget tvingar äldre personer att hålla sig hemma. Krigsveteran vid The Cenotaph i London. Bild: /All Over Press krigsveteraner,The Cenotaph,London,1945,Victory in Europe Day,andra världskriget
Firare på scooter
Andra firare hade kommit till The Cenotaph på scooter. Firare på scooter Bild: All Over Press London,Victory in Europe Day,1945,skotrar,Moped scooter,The Cenotaph
Kransnedläggning vid krigsmonument i London
Kransnedläggning vid krigsmonumentet Guards Memorial i London. Kransnedläggning vid krigsmonument i London Bild: All Over Press London,1945,andra världskriget
Boris Johnson håller tyst minut.
Coronakonvalescenten och nyblivne pappan, premiärminister Boris Johnson, höll en tyst minut i sin tjänstebostad på Downing Street. I sin hälsning till veteranerna sa Johnson att kampen mot viruset kräver samma nationella kampanda som de uppvisade för 75 år sedan. Boris Johnson håller tyst minut. Bild: All Over Press 1945,Victory in Europe Day,Boris Johnson,andra världskriget
Flyguppvisning över London.
Coronapandemin hindrar inte flyguppvisningar. Brittiska flygvapnets berömda Red Arrows sveper fram över Hyde Park. Flyguppvisning över London. Bild: All Over Press Flyguppvisning,1945,Brittiska flygvapnet,London,Victory in Europe Day,andra världskriget