Hoppa till huvudinnehåll

Den fotbollsglada familjen Ahrenberg längtar efter matcher och gemensamma träningar

Ett familjeporträtt på Ahrenbergs.
Elin, Agneta, Linus och Benjamin Ahrenberg älskar fotboll. Ett familjeporträtt på Ahrenbergs. Bild: Christoffer Westerlund / Yle fotboll,Ingå,Västnyland,fotbollsspelare,Benjamin Ahrenberg

Då man kommer in på Ahrenbergs gård i Ingå ser man genast vad familjen gillar. På gården finns bland annat två fotbollsmål och målen är i flitig användning, inte minst nu då coronarestriktionerna inte tillåter gemensamma lagträningar.

Hela familjen Ahrenberg lever och andas fotboll. Alla fem familjemedlemmarna väntar på att matcherna och de gemensamma träningarna i deras förening IIF Fotboll snart ska börja igen.

I mitten av mars var det stopp för gemensamma fotbollsträningar i Finland. Coronaepidemin slog till och ödelade fotbollsplanerna.

Tränaren står på knä och pratar med laget.
Andreas Siekkeli, som är tränare för IIF Fotbolls P10-lag, talar till en samlad skara spelare. Tränaren står på knä och pratar med laget. Bild: Agneta Ahrenberg fotboll,Ingå,Västnyland,fotbollsspelare,IIF Fotboll p10

Linus Ahrenberg spelar tillsammans med tvillingbrodern Benjamin i IIF Fotbolls P10-lag.

I flera veckors tid har pojkarna mest tränat på gården vid hemmet. Båda pojkarna vill att lagets gemensamma träningar börjar igen.

- Jag saknar de gemensamma träningarna mycket. Det är roligare att träna tillsammans än att spela ensam här hemma, säger Benjamin Ahrenberg.

- Ibland går vi nog till fotbollsplanen och spelar lite tillsammans med våra kompisar, berättar Linus.

Anvisningar av tränaren via nätet

Storasyster Elin Ahrenberg spelar i Ingåklubbens F06-lag. Spelarna i det laget får instruktioner för träningspassen av tränaren via nätet.

- Vi har träningar tre gånger i veckan och vår tränare har filmat sig själv och visar olika övningar. Sedan har vi bara gjort som tränaren visar, förklarar hon.

Hon säger att det fungerar bra att jobba tillsammans på det viset.

- Har man några frågor lägger man bara på mikrofonen och frågar tränaren hur man ska göra.

Träningarna börjar nästa vecka

Då intervjun görs på gården hemma hos Ahrenbergs är pappa Stefan Ahrenberg inte med. Han har redan åkt till jobbet.

Mamma Agneta Ahrenberg är däremot med. Hon är lagledare för båda lagen där familjens barn spelar.

Hon kan inte säga när de gemensamma träningarna börjar igen. Ett datum som framkastats är 14.5, alltså samma dag som grundskolorna öppnar sina dörrar igen.

Tre barn sparkar boll med varandra.
Elin, Benjamin och Linus Ahrenberg spelar fotboll på hemmagården. Tre barn sparkar boll med varandra. Bild: Christoffer Westerlund / Yle fotboll,Ingå,Västnyland,fotbollsspelare,Benjamin Ahrenberg

Enligt Bollförbundet torde distriktsserierna börja den 8.6. Förbundet och distriktet har lovat ge mera information om detta på fredag 15.5.

- Vi väntar på mera direktiv från Bollförbundet. Till en början kan lagen träna i mindre grupper, det betyder då förstås högst tio personer per grupp, säger Agneta.

Kan träna på passningarna

Elin funderar en stund innan hon svarar på frågan vad man kan göra i mindre grupper och då man är tvungen att hålla avstånd till lagkamraterna.

- Jag vet inte exakt vad man kan göra, men åtminstone kan man öva ge passningar på längre avstånd, funderar hon.

Lillebror Benjamin håller med Elin och påminner om att man ska hålla tillräckligt stora avstånd.

Två spelare springer efter bollen på fotbollsplanen.
Frans Randström och Oskar Auvinen spelar i IIF Fotbolls P10-lag. Två spelare springer efter bollen på fotbollsplanen. Bild: Agneta Ahrenberg fotboll,Ingå,Västnyland,fotbollsspelare,IIF Fotboll p10

Agneta säger att ”allt mellan himmel och jord” hör till en lagledares uppgifter.

- Lagledaren fungerar som kontaktperson mellan tränaren och föräldrarna. Till uppgifterna hör också bland annat att sköta all information till laget, säger hon.

Hon konstaterar att det blir ganska mycket jobb för henne eftersom hon är lagledare i två lag i Ingåföreningen.

- Det är roligt ändå och matcherna och träningarna är ju tid som jag spenderar tillsammans med barnen.

Spelarna längtar efter att få spela matcher

En sak som Agenta har funderat över huruvida coronapausen gjort att några spelare i någotdera av de lag hon är engagerad i skulle ha valt att sluta spela fotboll.

- Vi får ju se hur det är när träningarna kör i gång i nästa vecka igen.

Hela familjen Ahrenberg längtar tillbaka till träningarna och matcherna.

- Jag tror våra spelare mest väntar på att få börja spela matcher igen. Om läget hade varit normalt nu hade vi ju haft serierna i full gång redan, säger Agneta Ahrenberg.

Strikta säkerhetsbestämmelser

Om och när matcher och träningar börjar på nytt kommer väldigt strikta säkerhetsbestämmelser att följas.

Två flickor fajtas om bollen i en fotbollsmatch.
Ida Pedersen och Wilma Henriksson spelar i IIF Fotbolls F06-lag. Två flickor fajtas om bollen i en fotbollsmatch. Bild: Agneta Ahrenberg fotboll,Ingå,Västnyland,fotbollsspelare,wilma henriksson

Åtminstone i första skedet ska avstånden hållas, handhygienen är viktig, spelarna ska inte röra med händer på bollen och i ett skede rekommenderades att spelarna inte ska nicka bollen heller.

Agneta säger att hon inte är speciellt orolig över smittorisken.

- Visst finns tanken där, men jag tycker nog att vi hellre kan börja med lite samvaro. Det blir ju tungt i längden att vara isolerade som vi nu varit i flera veckor.

Anfallsglada juniorer

Då intervjun med familjen Ahrenberg börjar lida mot sitt slut är det dags att reda ut några viktiga detaljer för de unga fotbollsspelarna.

Då handlar det förstås om målsättningar, spelpositioner i laget och vilken nummer de har på speltröjan.

Benjamin är först ut och berättar att han vanligtvis spelar som vänsteranfallare. Nummer 11 pryder ryggen på hans speltröja.

Linus spelar strax bakom Benjamin, alltså som vänster mittfältsspelare. Linus spelar med nummer 22 på tröjan.

Vad killarnas målsättningar beträffar är framtiden kanske lite oviss. Båda tycker att laget de spelar med är bra, men var de vill spela i framtiden har de inte funderat så mycket på.

Också Elin spelar vanligtvis till vänster i anfallet. Hon har nummer 23 på tröjan.

Elin Ahrenberg täcker en motståndare som har bollen.
Elin Ahrenberg (i gul skjorta) spelar som anfallare i IIF Fotbolls F06-lag. Elin Ahrenberg täcker en motståndare som har bollen. Bild: Agneta Ahrenberg fotboll,Ingå,Västnyland,fotbollsspelare,Elin Ahrenberg

Hon tvekar inte på svaret då hon får frågan vad är roligast med fotboll.

- Att få vara tillsammans med kompisarna, säger hon och konstaterar att hon saknar den gemensamma tiden med laget ganska mycket.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland