Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Maria Ohisalo: Regeringen förbjöd aldrig utlandsresor, det handlar om en rekommendation

Inrikesminister Maria Ohisalo
Inrikesminister Ohisalo har inte hört att någon nekats att ta sig över gränsen. Inrikesminister Maria Ohisalo Bild: Lehtikuva Maria Ohisalo

Flera juridiska experter anser att regeringens resebegränsningar kränker finländarnas grundlagsenliga rättigheter att röra sig över gränsen. Inrikesminister Maria Ohisalo betonar i en intervju för Svenska Yle att det handlar om rekommendationer, inte förbud.

Ohisalo säger att man genom statsrådets beslut varken har begränsat eller kan begränsa medborgarnas rätt att lämna eller resa in i landet.

– Det här har konstaterats tydligt i besluten vi fattat. Vi har gett en stark rekommendation att undvika resor. Det för att hindra och fördröja spridningen av pandemin.

Enligt Ohisalo har justitiekanslern varit involverad i hela processen och alla rekommendationer har skrivits in i besluten.

– Vi har gett rekommendationer om att inte resa utomlands och det har också konstaterats i Utrikesministeriets reserekommendationer. Enligt grundlagen har Finländare alltid rätt att lämna landet och återvända.

Ohisalo betonar att man försökt vara tydlig med att det handlar om rekommendationer, inte förbud. Hon säger också att var och en borde ta ansvar. Politikerna kan inte begränsa människors rättigheter, men de kan ge starka rekommendationer.

Gränsbevakningsväsendet kan inte neka ut- eller inresor

I de senaste rekommendationerna tillåts arbetskraftspendling, arbetsresor och från och med maj kan familjeskäl berättiga till resor till Finland. Rekommendationerna fick ändå flera att höja på ögonbrynen – vad är ett tillräckligt gott skäl för att resa?

– Enligt grundlagen kan gränsbevakningsväsendet inte begränsa finländares rätt att resa över gränserna, säger Ohisalo.

Trots att gränsbevakningsväsendet inte har befogenheter att neka människor att åka över gränsen har det förekommit uppgifter i medierna om personer som nekats vid den norra gränsen.

Ohisalo har inte hört att någon skulle ha nekats, utan menar att de alltid arbetar inom lagens ramar - precis som polisen. Enligt henne har de endast rekommenderat folk att inte resa, inte nekat dem.

Ifall det handlar om ett missförstånd, alltså att någon tolkat en rekommendation som ett nej, kan Ohisalo inte ta ställning till.

– Det är på mitt ansvar att myndigheterna följer lagen.

''Det är en moralisk fråga''

Finska medborgare som har fritidsboende eller barndomshem i Finland men bor utomlands har rätt att komma över gränsen. Men Ohisalo påminner ändå att situationen är allvarlig och vädjar till resenärernas egen moral.

– Man måste ta ställning till det själv, ifall man måste resa så måste man. Vi kan inte säga nej.

Det är också en moralisk fråga hur man väljer att bete sig, menar Ohisalo. De som är tvungna att jobba riskerar sina liv, även om finländarna har vissa rättigheter.

Hittills har finländarna tagit hänsyn till rekommendationerna, och Ohisalo konstaterar att Valborg gick jättebra.

– Folk umgicks inte i stora grupper och jag är väldigt tacksam för dem som tagit ansvar.

Maria Ohisalo intervjuades av Karita Lehikoinen-Stedt.