Hoppa till huvudinnehåll

Klient på äldreboende i Sibbo smittad av coronaviruset: "Vi har varit rädda för att det här ska hända"

Brandbackens servicecenter
Coronaepidemin har nått ett äldreboende i Sibbo. Arkivbild. Brandbackens servicecenter Bild: Yle/ Alexandra Karlsson service center

En klient i en av Sibbos enheter för dygnet-runt-boendevård har bekräftats vara smittad av coronaviruset. Hela personalen och de andra klienterna på boendet testas.

För lite på en vecka sedan kunde vi komma med goda nyheter om att coronaviruset ännu inte tagit sig in på äldreboenden i Östnyland.

På fredagseftermiddagen meddelade Sibbo kommun i ett pressmeddelande att man bekräftat ett fall av coronavirus hos en klient i en omsorgsboendeenhet.

- Vi har försökt vårt bästa och varit rädda för att det här ska hända. Nu har vi det första fallet som har bekräftats, säger Sibbos social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.

Den smittade klienten har flyttats från enheten i fråga och får pandemisjukvård på ett annat ställe. Enligt Kokko mår den smittade klienten för tillfället riktigt bra.

Testresultat på lördag

Smittans ursprung är ännu oklar och smittokedjan utreds som bäst. Hela enhetens personal och alla boende testas för coronaviruset.

De första testresultaten kan komma på lördag.

- I dag har man testat alla äldre och en del av personalen. Resten av personalen testas innan de kommer på arbete nästa gång.

Alla som riskerar vara smittade är i karantän tills testresultaten blir klara.

- Ganska mycket personal blev borta men vi har kunnat ordna det genom att flytta om personal från andra enheter, säger Kokko.

För att skydda klienternas privatliv ger kommunen inte närmare uppgifter om vilken enhet det handlar om.

Närstående till dem som bor i enheten har blivit kontaktade per telefon.

- Vi tror och hoppas att vi lyckas begränsa det här så det inte sprider sig vidare. Naturligtvis gör vi också allt för att den smittade personen ska bli frisk, säger Kokko.

Vidare meddelar kommunen att tillgången till skyddsutrustning är bra i Sibbo. Alla äldreboenden i kommunen har börjat använda mun- och nässkydd redan innan de nationella anvisningarna.

Kontakterna mellan de boende begränsas och besöksförbudet gäller fortfarande på alla äldreboenden.

Artikeln uppdaterad 8.5.2020 kl. 18.12 efter intervju med social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.

Uppdatering 11.5.2020 kl. 6.25. Alla de äldres testresultat var negativa men en personalmedlem är smittad.

Läs också