Hoppa till huvudinnehåll

Snart får simmarna hoppa i vattnet igen - Akillesjuniorerna fick redan återvända till fotbollsplanen: "Det blir annorlunda men säkert roligt"

Ett tiotal pojkar på en konstgräsplan under en fotbollsträning.
Akilles pojkar -06/07 brukar ha träningar två till tre gånger året runt. Bland annat på Kvarnbackens idrottsplan. Ett tiotal pojkar på en konstgräsplan under en fotbollsträning. Bild: Yle / Rebecka Svedberg fotboll,Borgå,konstgräs,träning,fotbollsplaner,borgå akilles

Nu när coronarestriktionerna så småningom lättas upp kan idrottsföreningarna i Östnyland dra i gång verksamheten igen.

Fotbollarna rullar på konstgräset och solen skiner över Kvarnbackens idrottsplan på torsdagskvällen. Det är Akilles pojkar -06/07 som träffas för en gemensam träning för första gången på över en månad.

Oliver Sveholm och Robin Gustafsson är båda taggade över att få börja träna.

- Det är riktigt bra att vara här igen. Vi har inte varit här på över en månad, kunnat spela eller vara på träningar med laget, säger Sveholm.

Två pojkar står på en konstgräsplan under en fotbollsträning.
Oliver Sveholm och Robin Gustafsson är taggade på att fotbollsträningarna dras i gång igen. Två pojkar står på en konstgräsplan under en fotbollsträning. Bild: Yle / Rebecka Svedberg fotboll,Borgå,konstgräs,träning,fotbollsplaner,borgå akilles

- Det är helt roligt. Nu ser man lite kompisar och så behöver man inte vara hemma hela tiden, säger Gustafsson.

Båda pojkarna berättar att de har väntat på att träningarna ska fortsätta ända sedan de måste ställas in tidigare på våren. Mest har de väntat på att få börja göra mål igen.

Under träningsuppehållet har pojkarna inte träffat sina lagkamrater utan i stället tränat ensamma där hemma.

- Jag har bland annat sparka fotboll mot väggar. Det har gått riktigt bra fastän jag varit ensam. Jag har inga syskon i samma ålder så det är lite dåligt, säger Sveholm.

- Jag har varit på fotbollsplanen några gånger och så har jag övat på passningar hemma med min bror, säger Gustafsson.

Två pojkar står och passar en fotboll till varandra på en konstgräsplan.
Oliver Sveholm och Robin Gustafsson tror att träningarna kommer att gå bra trots att de kommer att genomföras på ett annat sätt än tidigare. Två pojkar står och passar en fotboll till varandra på en konstgräsplan. Bild: Yle / Rebecka Svedberg fotboll,Borgå,konstgräs,träning,fotbollsplaner,borgå akilles

Fotbollsträning i mindre grupper

Lagets huvudtränare Anna-Lena Bertell är också glad över att träningarna kommit i gång igen.

- Det känns jättebra. Jag har väntat på det här. Jag har saknat spelarna och träningarna väldigt mycket.

Bertell berättar att alla spelare spelar med egen boll och dricker ur egen flaska. Träningarna genomförs nu också i mindre grupper.

- För det mesta är vi två tränare vilket betyder att vi kan träna varsin grupp och ha 18 spelare på plan samtidigt, men på olika platser. Vi använder inte västar eller spelar men vi kan ändå träna en massa, exempelvis spelövningar, passningar och teknik.

Ett tiotal pojkar på en konstgräsplan under en fotbollsträning.
Alla spelare spelar med egen boll och dricker ur egen flaska under träningarna. Ett tiotal pojkar på en konstgräsplan under en fotbollsträning. Bild: Yle / Rebecka Svedberg fotboll,Borgå,konstgräs,träning,fotbollsplaner,borgå akilles

Oliver Sveholm och Robin Gustafsson störs inte av att träningarna genomförs på ett annat sätt än de är vana med. Det går säkert riktigt bra, funderar Sveholm.

- Jo, det kommer att bli annorlunda men säkert roligt det också, säger Gustafsson.

Borgåsimmarna får snart återvända till bassängen

- Vi har inte kunnat simma på två månader men nu hoppas vi kunna sätta i gång verksamheten som normalt i början av juni, säger Borgå simmares huvudtränare Kim Sandberg.

Enligt vad Sandberg vet nu så ska Borgå simhall öppna den första juni. Eventuellt kan Borgå simmare få besöka simhallen för träningar redan tidigare, men det är ännu öppet.

Tanken är att alla olika åldersgrupper skulle kunna komma i gång med träningarna igen.

- Alla väntar ivrigt på att få simma. Det är därför man börjat med den här idrottsgrenen, säger Sandberg.

Medan simhallen har varit stängd har simmarna ordnat gymnastiksessioner via nätet och så har man varit ute och sprungit tillsammans i mindre grupper.

Ett fåtal hugade simmare har besökt simgropen i Kokon och hoppat i det kalla vattnet med våtdräkt på.

Volleybollen tar paus, friidrotten fortsätter

För vissa idrottsgrenar, som volleyboll, brukar sommaren betyda paus i träningarna.

Mika Tonteri från Sibbo-Vargarnas volleybollsektion berättar att man inte kommer att ordna några fler inomhusträningar den här våren. Juniorverksamheten kommer i gång på nytt till hösten.

Volleyboll.
Några volleybollträningar inomhus blir det knappast för Sibboidrottarna mer i vår. Volleyboll. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press volleyboll

- Den största förlusten är att volleybollturneringen inte blir av, säger Tonteri.

B-seriens flickor, det vill säga ungdomar i åldern 16-19 år, skulle ha åkt i väg på en fyra dagars volleybollturnering i slutet av maj men den blev inställd.

När det gäller beachvolleyboll kommer man att sätta in träningsturer för vuxna från och med nästa vecka.

- Där spelar man två mot två så det blir inte närkontakt, säger Tonteri.

Sibbo-Vargarnas idrottsskola ska bli av

För Sibbo-Vargarnas friidrottare är sommaren toppsäsong.

- Vi tänker först börja med smågrupper så att vi har under tio personer per träning, säger Joni Kunnas, ordförande för friidrottssektionen.

Styrelsen ska ännu ta ställning till planerna men tanken är att idrottarna ska kunna träna självständigt på Nickby sportplan under vissa kvällar nu i början av maj.

Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen.
Snart kan friidrottsträningarna komma i gång. Arkivbild. Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen. Bild: Mostphotos ungdomar,kvinnor,friidrott,idrott,motion (idrott),löpning,hobbyer,mål,hälsa,idrottare,träning

Ledda träningar i smågrupper ska börja den 18 maj, och från och med den 1 juni hoppas man kunna ordna träningar helt som vanligt.

För friidrottens del kan man antagligen ordna tävlingar redan i sommar men kanske med en mindre mängd publik än vanligt.

- Det verkar också som att vi kan arrangera idrottsskolan för barn i juni som planerat, säger Kunnas.

Idrottsskolan är ett tre veckor långt dagsläger med olika sorters idrottsinriktat program för barn.

Judohopp i soffan inte pop bland föräldrar

Vid Lovisa Tors innebandysektion tar man det lugnt.

- Vi har talat om att vänta några veckor och följa med situationen, säger juniorchef Pekka Palomäki.

Om man börjar träna på nytt så sker det tidigast i juni. Egentligen är innebandysäsongen redan slut så det kan hända att man helt enkelt tar sommarlov och börjar på ny kula i höst.

Vid Lovisanejdens judoförening Arashi hoppas man däremot på att kunna ta igen en del av de missade träningarna under sommaren men det kan bli svårt.

Judo
Judo är i högsta grad en kontaktsport. Arkivbild. Judo Bild: EPA / All Over Press judo

- Vi följer Finlands judoförbunds anvisningar. Problemet som vi har identifierat är att judo är en fullkontaktsport så begränsningarna är i kraft också framöver, säger Arashis ordförande Niklas Hurmerinta.

Det går alltså inte att träna med en motståndare på tatami-mattan som vanligt men man kanske kan träffas för vissa kompletterande övningar i stället.

- Vi funderar på att dra fallningsövningar, muskelövningar och koordinationsövningar utomhus om vädret är bra, säger Hurmerinta.

Nu under coronakrisen har judokan tränat hemma för sig själva.

Har man riktigt bra fantasi kan man fantisera ihop en motståndare att träna med men annars är det lite svårt att öva upp reaktionsförmågan ensam.

Alla rörelser går förstås inte heller att göra utan att ha en mjuk tatami-matta att falla tillbaka på.

- Många föräldrar är emot att barnen hoppar i sängar och soffor så det krävs lite kreativt tänkande, säger Hurmerinta.