Hoppa till huvudinnehåll

Spelare i IFK Mariehamn häktad för grova våldsbrott – klubben tar ställning nästa vecka: "Ett mångtydigt och eländigt fall"

IFK Mariehamn är en finsk fotbollsklubb.
IFK Mariehamn är en finsk fotbollsklubb. Bild: All Over Press IFK Mariehamn

En spelare som tillhör IFK Mariehamns A-lag sitter sedan torsdagen häktad för våldsbrott. Enligt tidningen Nya Åland är spelaren på sannolika skäl misstänkt för bland annat våldtäkt och misshandel. Styrelseordförande Dan Mikkola vill ännu inte kommentera det skedda.

Spelaren blev i söndags intagen till förhör och är nu registrerad för ett häktningsärende i Ålands tingsrätt.

Enligt tidningen Nya Åland är spelaren på sannolika skäl misstänkt för två fall av grov våldtäkt, ett fall av våldtäkt av normalgraden och ett fall av misshandel.

– IFK Mariehamn tar avstånd från all brottslig verksamhet, säger Dan Mikkola som är styrelseordförande i klubben till Ålands Radio och TV.

IFK Mariehamn kommer att ha ett styrelsemöte under dagen där man kommer att diskutera ärendet.

– Jag ser inte att vi fattar något beslut utan vi kommer att följa upp och se vad som händer. I Finland är man inte skyldig före man är dömd. Det jag kan säga är att IFK Mariehamn är emot all brottslig verksamhet, säger Mikkola.

Inga besked från klubben denna vecka

Yle Sporten fick tag på Mikkola på fredagskvällen efter att klubben haft sitt styrelsemöte. Ännu vill man inte kommentera händelserna.

– Vi kommunicerar gällande detta ärende nästa vecka. Men det stämmer att det är en A-lagsspelare som är på sannolika skäl misstänkt för två fall av grov våldtäkt, ett fall av våldtäkt av normalgraden och ett fall av misshandel, säger Mikkola.

– Det här är ett mångtydigt och eländigt fall, där det finns mycket att ta hänsyn till.

Styrelseordföranden medger att det inte är riktigt optimalt att inte ta ställning ännu.

– Visst skulle man kanske vilja vara tydligare i och med att det här nu också drabbar 20 oskyldiga spelare, men det är väldigt komplicerat.

Mikkola betonar att alla är "förlorare" på grund av misstankarna.

– Nu finns det inga vinnare och därför är det här inget som vi kan sköta så bra som möjligt, i stället måste vi försöka göra det så "minimalt dåligt" som möjligt.

Polisen vill inte kommentera fallet över huvudtaget i nuläget. Tingsrätten har meddelat att åtal måste väckas senast den 30 juni.

Artikeln och rubriken uppdaterad med Mikkolas besked från styrelsemötet klockan 19:51.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport