Hoppa till huvudinnehåll

THL böjer sig för kritiken – öppnar upp datamaterialet bakom smittspridningsprognoserna

Mika Salminen hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
THL-chefen Mika Salminen har ofta representerat institutet under regeringens presskonferenser. Mika Salminen hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Bild: Tiina Jutila / Yle coronavirus,styrelse,Statsrådet (Finland),Regeringen Marin,Institutet för hälsa och välfärd,Mika Salminen,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Institutet för hälsa och välfärd THL börjar publicera bakgrundsinformation och parametrar bakom institutets modeller för spridningen av coronaviruset på sin webbplats.

Sedan början av mars har THL publicerat modeller för hur coronaviruset väntas sprida bland befolkningen i Finland. Publiken har emellertid inte fått ta del av parametrarna bakom prognoserna.

En rad forskare, professorer och akademiker har krävt att informationen öppnas upp, och nu har institutet publicerat bakgrundsinformationen för modellerna på sin webbplats (på finska).

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) skrev också i dag på fredagen på Twitter om vikten av att offentliggöra bakgrundsinformationen.

När regeringen gjorde upp sin hybridstrategi för att få bukt med coronakrisen användes lägesbilder av Social- och hälsovårdsministeriet, samt olika exempel på scenarier av en modelleringsgrupp, där THL-experter ingår.

Scenarierna utgår bland annat ifrån hur många personer en coronasmittad väntas föra sjukdomen vidare till, samt annan information om smittsamma sjukdomar.

De olika scenarierna för hur smittan kan spridas i Finland finns i en rapport gjord av en specialgrupp ledd av Finansministeriets kanslichef Martti Hetemäki.

Den som är intresserad av epidemimodellering kan delta i THL:s öppna webinarium om ämnet på finska nästa veckas måndag, klockan 11-12.30.