Hoppa till huvudinnehåll

Triumf för Trump - Justitieministeriet lägger ned hela utredningen av Michael Flynn

Michael Flynn på väg till en domstol i Washington den 18 december 2018.
Michael Flynn på väg till en domstol i Washington den 18 december 2018. Michael Flynn på väg till en domstol i Washington den 18 december 2018. Michael T. Flynn

Det amerikanska justitieministeriet lägger ned utredningen mot president Donald Trumps första nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Åtalet var en viktig del av den så kallade Rysslandsutredningen och Flynn har själv erkänt att han ljugit om sina Rysslandskontakter.

President Trump har flera gånger antytt att han kan komma att benåda Flynn när rättsprocessen mot Flynn är över. Han har gång på gång framställt den så kallade Rysslandsutredningen (utredningen om Rysslands påverkan på presidentvalet 2016) som en häxjakt och Flynn som ett oskyldigt offer för den här häxjakten.

Nu behöver inte Trump benåda Flynn. I stället har justitieministeriet under justitieminister William Barr alltså beslutat att lägga ned hela utredningen och åtalet.

En utredning, tillsatt av Barr, har kommit fram till att FBI:s förhör med Flynn i januri 2017 var "oberättigat", att det inte bevisats att Flynn verkligen ljög för FBI:s utredare och att de påstådda lögnerna dessutom inte hade någon större betydelse. Enligt justitieministeriets utredare saknar hela utredningen mot Flynn "grundlägganade utredningsrelevans".

Erkände - men ändrade sen försvarsstrategi

Den förre generalen och militära underrättelsechefen Flynn deltog tidigt i Trumps presidentvalskampanj och utsågs av Trump till säkerhetsrådgivare och ledare för USA:s nationella säkerhetsråd efter valsegern.

I ett FBI-förhör 2016 nekade Flynn till att han hade diskuterat de amerikanska sanktionerna mot Ryssland med den dåvarande ryske ambassadören Sergej Kisljak innan varken Trump eller Flynn tillträtt sina poster. Det är förbjudet i enligt amerikansk lag.

I januari 2017 erkände han att han ljugit för FBI och i februari avgick han från sin post som nationell säkerhetsrådgivare, med hänvisning till att han ljugit om sina Rysslandskontakter för vicepresident Mike Pence.

Till en början samarbetade Flynn med åklagaren i Rysslandsutredningen, Robert Mueller, men senare har han bytt ut sina advokater och valt en ny försvarsstrategi där han försökt ta tillbaka sina erkännanden och hävda att han utretts på felaktiga grunder.

Nu hävdar kritikerna justitieministeriet grundar sitt beslut på det resonemang som Flynns nya advokater har fört fram.

Trump-anhängarna jublar och demokraterna rasar

Trump sade sig vara mycket glad över beslutet om Flynn.

- Han var en oskyldig man. Han är en verklig gentleman. Han blev måltavla för Obama-administrationen och han utnyttjades för att försöka fälla en president. Det de har gjort är skamligt och jag hoppas att de får betala ett högt pris för det.

Anhängare till Trump jublar över beslutet. De ser det som en dödsstöt mot Rysslandsutredningen, som de ansett vara oberättigad från början.

Demokrater, däremot, ser beslutet som ett bevis på att justitieminister Barr går i Trumps ärenden och de menar att den amerikanska rättsstaten är hotad.

Justitieminister Barr själv har förnekat att han skulle ha gått i Trumps ärenden i det här fallet. I en intervju till CBS säger han att det var justitieministeriets plikt att lägga ned utredningen, eftersom åklagarna inte kunde etablera att något brott begåtts.

Barr sade sig också vara förberedd för kritik för beslutet, men han menade att just det är ett bevis på polariseringen i USA - att människor förlorat sitt sinne för rättvisa.

Källor: AP, Washington Post, CBS, Fox News, BBC, SR