Hoppa till huvudinnehåll

Flerfaldiga mästerskapsmedaljören frisk från cancern – nu kan Björn Einar Romören gå på skogspromenader med barnen igen: ”Skulle bli kvitt skiten på ett eller annat sätt”

Björn Einar Romören flyger
Björn Einar Romören flyger Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press backhoppning,Bjørn Einar Romøren

Sjukdomsförloppet var som taget ur en tv-serie och många cellgiftskurer har gjort kroppen svag. Men ett drygt år efter mardrömsbeskedet är Björn Einar Romören frisk igen. Märkligt nog så kände jag inget ”Halleluja” för jag var säker på att det skulle gå bra, säger han.

I maj i fjol fick den tidigare backhopparen Björn Einar Romören det besked som ingen vill ha. Han hade drabbats av cancer i ryggen.

Behandlingen inleddes direkt och efter ett tungt år kan han nu se ljust på tillvaron igen. I slutet av januari genomgick han den trettonde och sista cellgiftskuren och nu har han fått beskedet från läkaren att han är frisk.

– Märkligt nog så kände jag inget ”Halleluja” för jag var säker på att det skulle gå bra. Naturligtvis var det skönt att få beskedet att jag var frisk men jag skulle bli kvitt den här skiten på ett eller annat sätt.

– Jag svarade bara med en tumme upp när jag fick ett textmeddelande av min läkare. Det betydde att det var bra. Men jag vet ju att det blir uppföljningar under de kommande åren, säger han till norska TV2.

Björn Einar Romören hörde till världseliten under många år i början av 2000-talet. Han vann åtta världscuptävlingar, tog flera mästerskapsmedaljer och satte världsrekord i skidflygning.

Björn Einar Romören sträcker händerna i luften.
Romören vann åtta världscuptävlingar. Björn Einar Romören sträcker händerna i luften. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press backhoppning,Bjørn Einar Romøren

Dottern föddes under sjukdomstiden

Cancerbehandlingen gjorde honom svag och konditionen är inte längre som den var under idrottskarriären. Sakta men säkert börjar han ändå komma tillbaka till ett normalt liv igen och kroppen fungerar.

– Det är inte länge sedan jag blev helt slut av att gå upp till sovrummet på andra våningen, säger han.

Nu kan Romören till exempel på gå skogspromenader igen med sina två småbarn. Hans dotter föddes i juli mitt under pågående cellgiftsbehandling.

– Det är nästan så att man tror att man är med i serien ”Breaking Bad”. Du har ett barn, väntar ett till och så får gubben cancer, säger han.

Under sjukdomstiden har barnen också gett Romören den motivation han behövde.

– Det hjälper då man har andra saker att tänka på. Man behöver inte bara prata om sjukdomen, säger han.

Öppna Instagram-inlägget