Hoppa till huvudinnehåll

Lägervecka i isolation och sedan syns ljuset i tunneln: Lukas Hradecky berättar om "livsnerverna" inför efterlängtade Bundesligafortsättningen

Lukas Hradecky.
Lukas Hradecky och Leverkusen jagar plats i CL-gruppspelet. Lukas Hradecky. Bild: /All Over Press Lukáš Hrádecký

En lägervecka i isolation med laget och efter det inget yrande på stan och ett ansvar att följa reglerna. Det är ”livsnerven” för att spelarna nu äntligen ska få återuppta säsongen i Tyskland igen. Inget problem alls säger Lukas Hradecky som medger att man börjar se ljuset i tunneln igen.

Fotbollslandslagets Lukas Hradecky väntar ivrigt på att inta sin plats mellan stolparna igen.

I dag är det exakt en vecka kvar till start: Bundesliga återupptas den 16 maj som första stora ligan i Europa. Hradecky får vänta ett par dagar extra. 18 maj möter Leverkusen Werder Bremen.

Före det är det ändå strikta instruktioner som ska följas, och en annorlunda vecka som ska avklaras.

– Alla lag har ett eget isoleringsläger. En vecka före den första matchen ska vi åka till ett ställe där det inte finns några andra människor. Man kan kanske kalla det en karantänvecka, säger Hradecky till Yle Urheilu.

Efter det lägret får spelarna hålla sig hemma – med betoning på hemma.

– Vi har blivit påminda om vårt ansvar att inte ställa till det och börja snurra runt på stan eller på restauranger. Alla måste anpassa sig till reglerna. Det är ändå själva livsnerven för att vi överhuvudtaget ska komma åt att spela.

Ett steg mot det normala

Hradecky själv oroar sig inte över seriestarten men medger att situationen kunde vara annan om han hade familj där som riskerar få smittan.

Han anser ändå att risken är minimal för att någon ska smittas, i synnerhet med tanke på säkerhetsåtgärderna.

Vi ser i och med det här nu någon form av ljus i tunneln. Då vi får börja spela igen så ser man också ett slut på säsongen.

Bland annat ska alla spelare testas och det är även full koll på dem som eventuellt är i riskgruppen.

– Alla i klubben är av den åsikten att vi ska fortsätta spela. Vi borde inte ha någon i laget med hjärtsjukdomar eller diabetes. Men det är klart att tränarna redan är i den åldern att de kan tänkas vara i någon riskgrupp.

Hradecky är tacksam över att säsongen återupptas. Tacket skickar den finländske keepern till hela tyska folket som följt restriktionerna väl.

– Vi ser i och med det här nu någon form av ljus i tunneln. Då vi får börja spela igen så ser man också ett slut på säsongen. Efter det kan man säkert redan börja tänka på nästa säsong.

”Alla är medvetna om att vi kan uppnå något stort”

Att matcherna kommer spelas för tomma läktare har Hradecky accepterat men säger att det kan kännas konstigt i början. En bra sak ser han i det också: hans åboländska dialekt kan för en gångs skull höras på planen.

– Man kan ta det här som en ny erfarenhet att i något skede berätta för sina barn och barnbarn. Alla kommer minnas den här säsongen.

Lukas Hradecky ropar.
Hradecky längar efter action trots att läktarna kommer gapa tomma. Lukas Hradecky ropar. Bild: All Over Press Lukáš Hrádecký

Utöver Bundesligamatcher har även Leverkusen matcher i tyska cupen och i Europa League på kommande. En ”stor morot” för alla enligt keepern. Dessutom har det gått bra i Bundesliga hittills.

Med nio omgångar kvar ligger Hradeckys Leverkusen på en femte plats i tabellen. En plats bland de fyra bästa – vilket skulle ge Leverkusen en plats i Champions League – är på ett par poängs avstånd.

– Alla är medvetna om att vi kan uppnå något stort, säger Hradecky och menar att spelarna både är ivriga och i god form trots pausen som varit.

Lukas Hradecky intervjuades av Yle Urheilus Timo Uusitalo.

Läs också