Hoppa till huvudinnehåll

Michelle Jerkku är lyssnarnas sommarpratare 2020

Porträtt av vinnaren och text: lyssnarnas sommarpratare.
Michelle Jerkku vann omröstningen och är lyssnarnas sommarpratare år 2020. Porträtt av vinnaren och text: lyssnarnas sommarpratare. Vegas sommarpratare,Michelle Jerkku

Lyssnarna har sagt sitt och vinnaren är klar: Michelle Jerkku är lyssnarnas sommarpratare sommaren 2020.

Grattis Michelle!

Michelle Jerkku kommer från Närpes, hon är psykologistuderande och bosatt i Göteborg, där hon gör sin praktik i Sveriges största säkerhetshäkte.

- Hit kommer allt från småtjuvar och skattefifflare till Sveriges farligaste män och sitter av sin häktningstid i väntan på dom.

Michelle Jerkku vill tala om sociala relationer - goda som onda - som vi alla på någon nivå upplever. Speciellt dem man sällan vågar tala om i möblerade rum, men som ändå finns.

- Jag vill tala om de utmaningar och livsöden jag mött, om fördomar och förutfattade meningar och om hur det extrema speglas i det lilla och vardagliga.

Fängelset är en speciell miljö.

- En utomstående kanske tänker att man kan känna ondskan i luften på ett sånt här ställe. Men det kan jag inte säga. Istället möter man ångest, desperation, utanförskap och innerlig sorg. Man möter också maktlöshet, manipulation, frustration, ilska, glädje och hopp.

Efter att ha firat vinsten kommer Michelle att färdigställa sitt sommarprat tillsammans med sommarpratsredaktören Thomas Lundin.

Glad och överraskad Michelle tog emot samtalet på lördag

Michelle Jerkku satt ute i vårsolen i Göteborg och drack morgonkaffe med sina vänner när telefonen ringde.

- Oj, vad jag blir glad och överraskad.

Michelle brukar lyssna på sommarpraten med sin mormor, nu ska mormor få lyssna på Michelle.

- Varje människa bär på en historia, säger Thomas Lundin, som ska hjälpa Michelle med resten av processen.

Det vet också Michelle. Hon avslöjar i det här skedet ingenting mera detaljerat om innehållet men hon kommer att bjuda på en upptäcktsfärd in i kriminalvårdens värld.

Rekordmånga röstade i år

Tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare engagerade lyssnarna. Rekordmånga, nästan 650 personer, deltog i omröstningen i år.

Kampen om rösterna var jämn. Det skiljde bara ungefär 10 röster mellan vinnaren och silvermedaljören. Trean och fyran tävlade jämnt sinsemellan om tredje plats.

Listan på alla sommarpratare publiceras den 8 juni.

Sommarpraten sänds i Yle Vega alla vardagar kl. 10.03 och 22.15 under tiden 22.6-7.8.2020 och du kan lyssna på Arenan när det passar dig.