Hoppa till huvudinnehåll

OAJ: Upp till 20 procent av eleverna kan låta bli att dyka upp i skolorna nästa vecka

Skolbarn går längs trottoar
Från och med torsdag blir det att ta sig till skolan igen. Skolbarn går längs trottoar Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barn i skolåldern,skolelever,grundskolan,skolor,grundskolans lågstadium,Skolväg

Många föräldrar är inte villiga att skicka sina barn till skolan nästa vecka, uppger finska lärarfacket OAJ. Undervisningssektorns fackorganisation räknar med att omkring 10 till 20 procent av eleverna kan låta bli att dyka upp.

Uppskattningen utgår från förfrågningar som rektorer gjort bland elevers föräldrar. Fackets utbildningspolitiska chef Nina Lahtinen betonar att det handlar om just en uppskattning – i verkligheten kan siffrorna se annorlunda ut.

– Det kan också förekomma variation mellan olika regioner beroende på coronaläget, säger hon.

Utbildningsministeriet vill inte på förhand bedöma om det kommer att bli stor frånvaro i skolorna de kommande veckorna. Ministeriet planerar att följa med läget med hjälp av regionförvaltningsverken.

Speciallov kan ges i undantagsfall

Närundervisningen i grundskolorna återupptas på torsdag. I regel ska alla elever då återvända till skolorna. Undantag kan göras i vissa fall, men då ska man få speciallov från skolan.

Utbildningsstyrelsen har tagit fram riktlinjer för vad som är motiverad frånvaro i pandemitider.

Om ett barn är sjukt är det självklart att hen ska stanna hemma. Det gäller även om det handlar om en liten förkylning.

Om barnet hör till en riskgrupp kan det också få stanna hemma. I onsdags publicerade barnspecialister vid universitetssjukhusen information om vilka sorters sjukdomar som ses som en orsak att hålla barnet borta från skolan.

– Sjukhusen har bedömt att mindre än en procent hör till riskgrupper. Gränsdragningen är strikt och beslutet fattas av barnets läkare, säger Kristiina Laitinen, undervisningsråd på Utbildningsstyrelsen.

OAJ anser att anvisningarna är för luddiga

Lärarfacket kritiserar statsförvaltningen för att deras anvisningar är för luddiga.

Enligt Nina Lahtinen är det förståeligt eftersom skolorna är olika, men samtidigt leder det till ojämlikhet bland eleverna.

Bristen på konkreta riktlinjer kan orsaka en känsla av otrygghet och till att problemen löses på regional nivå. Lahtinen nämner bland annat frågan om hur avstånd ska hållas i klassrummen och i skolskjutsarna.

– Nu är det upp till varje kommun att besluta hur många barn som får packas in i en taxi.

Källa: STT

Läs också