Hoppa till huvudinnehåll

Sportchefen i Schalke 04 om Bundesligas omstart: Träningar och matcher är frivilliga för spelarna

Chefstränaren David Wagner (till vänster) och sportchefen Jochen Schneider (till höger) snackade med spelarna i måndags.
Chefstränaren David Wagner (till vänster) och sportchefen Jochen Schneider (till höger) snackade med spelarna i måndags. Chefstränaren David Wagner (till vänster) och sportchefen Jochen Schneider (till höger) snackade med spelarna i måndags. Bild: imago images / Revierfoto / All Over Press David Wagner,Jochen Schneider

Tyska Bundesliga är den första stora fotbollsligan som drar igång efter ett två månader långt coronauppehåll. För spelarna i klubben Schalke 04 är det ändå frivilligt att delta i träningar och matcher. Sportchefen Jochen Schneider säger att samtliga spelare har meddelat att de står till förfogande i matchen mot Borussia Dortmund om en vecka.

I Tyskland har det förts diskussioner om att fotbollspelarna saknar alternativ då man på högre ort har bestämt att sätta punkt för coronauppehållet. De två högsta ligorna fortsätter om en vecka efter att ha hållit paus i över två månader.

Jochen Schneider, som är sportchef i Schalke 04, tillbakavisar ändå påståendena om att spelarna skulle tvingas till att snöra på sig fotbollsskorna.

– Det är helt fel att påstå att spelarna i Schalke 04 inte skulle bli tillfrågade om de vill spela, säger han till tidningen Der Spiegel.

– Jag snackade med samtliga spelare i måndags och berättade att träningar och matcher är frivilliga.

Spelarna vill spela

Der Spiegel har skickat en förfrågan till de 36 klubbarna i de två högsta divisionerna. Tidningen fick 29 svar och nio klubbar meddelade att det är upp till spelarna själva att bestämma om de ställer upp på träningar och matcher.

Från spelarfackets sida säger Ulf Baranowsky att de flesta ser fram emot att säsongen återupptas, men att det hela har väckt frågor.

– De flesta spelarna vill spela då det är lämpligt ur ett medicinskt och moraliskt perspektiv. En och annan upplever ändå att de inte har fått tillräckligt med information från klubbhåll.

Schalke 04 ligger sexa i Bundesliga och är med i kampen om en plats i Europa League nästa säsong. Då serien fortsätter ställs Schalke 04 inför en utmanande match då laget gästar ligatvåan Borussia Dortmund.

Källor: STT, Der Spiegel

Omstarten i Bundesliga

Lördag 16 maj:

Borussia Dortmund – Schalke
RB Leipzig – Freiburg
Hoffenheim – Hertha Berlin
Fortuna Düsseldorf – Paderborn
Augsburg – Wolfsburg
Eintracht Frankfurt – Borussia Mönchengladbach

Söndag 17 maj

Köln – Mainz
Union Berlin – Bayern München

Måndag 18 maj:

Werder Bremen – Leverkusen