Hoppa till huvudinnehåll

WWF: Förbjud skogsavverkningar under fåglarnas häckningstid

Hömötiainen.
Talltitan är enligt WWF utrotningshotad på grund av skogsavverkningarna. Hömötiainen. Bild: Yle, Risto Salovaara Talltita

Världsnaturfonden slår larm om att fåglarnas häckningstid hotas av avverkningar som sker på våren och försommaren. Enligt WWF strider Finlands naturskyddslag mot EU:s fågeldirektiv – direktivet förbjuder allt avsiktligt ofredande av fåglar och förstörande av fågelbon.

Största delen av fåglarna häckar mellan mitten av april och slutet av juli. Skogsavverkningar som görs under den här tiden utgör ett stort hot mot fåglar som häckar i skogen.

Fåglarnas bon förstörs då träd fälls och fåglar som häckar på marken riskerar bli överkörda av skogsmaskiner.

Enligt Finlands nuvarande naturskyddslag är det straffbart att döda häckande fåglar och förstöra bon. Vidare innehåller lagen ett förbud mot att avsiktligt störa fåglar under förökningsperioden.

Det strider mot den allmänna rättsuppfattningen att lagen förbjuder oss att störa häckande fåglar och förstöra bon samtidigt som skogsavverkningar tillåts

Men samtidigt tillåter lagen skogsavverkning under häckningsperioden, påpekar WWF:s skogsexpert Panu Kunttu.

– Det strider mot den allmänna rättsuppfattningen att lagen förbjuder oss att störa häckande fåglar och förstöra bon samtidigt som skogsavverkningar tillåts, säger Kunttu.

WWF kräver att naturskyddslagen ändras så att den motsvarar EU:s fågeldirektiv.

– Det är ytterst viktigt att skogsavverkningar förbjuds i skogar med rikt fågelliv, säger WWF:s programchef Petteri Tolvanen. Det gäller särskilt lövskogar, lundar och skogskärr där fåglarna trivs. Om fåglarnas livsmiljö försvinner eller försvagas bidrar det till att fågelstammar dör ut, påpekar Tolvanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes