Hoppa till huvudinnehåll

Maltas ambassadör i Finland avgår – jämförde Angela Merkel med Hitler

Angela Merkel, blå tröja framför en blå bakgrund. Framför mikrofoner.
Michael Zammit Tabona avgår efter att ha jämfört Angela Merkel med Adolf Hitler. Angela Merkel, blå tröja framför en blå bakgrund. Framför mikrofoner. Bild: All Over Press Angela Merkel,Tyskland

Maltas Finlandsambassadör Michael Zammit Tabona avgår efter att ha jämfört Tysklands förbundskansler Angela Merkel med Adolf Hitler i ett inlägg på plattformen Facebook.

I Facebookinlägget skriver ambassadören att vi lyckades stoppa Hitler för 75 år sedan, och undrar vem som ska stoppa Angela Merkel. Han fortsätter sedan med att skriva att Merkel fullföljer Hitlers dröm om att kontrollera Europa.

Inlägget är sedermera raderat, men har delats på bland annat Twitter.

Maltas utrikesminister Evarist Bartolo säger till tidningen Times of Malta att man kommer framföra en ursäkt till Tysklands ambassad för det ''okänsliga'' inlägget.

Bartolo menar också att man ska påminna diplomaterna om vad som är passande att skriva på sociala medier. Källor på Utrikesministeriet uppger också för tidningen att inlägget är skamligt för Malta.

Enligt Bartolo ska han ha bett ambassadören att radera inlägget så fort han hörde om det.

Zammit Tabona har varit Finlandsambassadör sedan 2014. Enligt det brittiska rundradiobolaget BBC:s uppgifter är han politiskt utnämnd och inte karriärdiplomat.

Källor: Times of Malta, BBC