Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Nurmi Games och friidrotts-FM i Åbo i augusti blir inga stora publikfester: "Vi kommer på eget initiativ att begränsa åskådarantalet"

Den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl tävlade i Åbo i juni 2019.
Den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl tävlade i Åbo i juni 2019. Den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl tävlade i Åbo i juni 2019. Bild: Jaakko Stenroos / AOP Daniel Ståhl

Trots coronapandemin ser man i Åbo fram emot att kunna ordna två stora friidrottsevenemang i augusti: Paavo Nurmi Games och Kalevaspelen. Om det tillåts kommer 2 500–3 000 åskådare att ta plats på läktarna i Idrottsparken. Vi vill vara ansvarsfulla, säger Jari Salonen från arrangörshåll.

Redan i mars bestämde sig arrangörerna av Paavo Nurmi Games för att skjuta upp tävlingarna med ett par månader. Tävlingarna förflyttades från den 9 juni till den 11 augusti.

Det nya datumet bäddar för en stor friidrottsvecka i Åbo då det sedan tidigare står klart att FM-tävlingarna i friidrott, Kalevaspelen, går av stapeln i staden mellan den 13 och 16 augusti.

Förra året sågs Paavo Nurmi Games av 13 345 personer på läktarplats. Från arrangörshåll uppger man att det inte blir någon motsvarande publikfest i år.

– Vi vill vara ansvarsfulla. Vi kommer på eget initiativ att begränsa åskådarantalet till 2 500–3 000 personer, även om det i augusti skulle vara tillåtet med en större publik, säger Jari Salonen från arrangörshåll på friidrottsförbundet webbplats.

Publikrestriktionen på 2 500–3 000 åskådare tillämpas också i samband med Kalevaspelen.

Säkerhetsavstånd tillämpas

Det är fortfarande i allra högsta oklart vilka begränsningar som kommer att gälla i augusti och arrangörerna får fortsätta vänta på besked från politiskt håll.

– Vi har kommit fram till att det går att ta in 3 000 personer på ett sätt som gör att säkerhetsavstånden hålls då man kommer till stadion, befinner sig där och avlägsnar sig, säger Salonen.

Arrangörerna av Paavo Nurmi Games fortsätter att jobba på deltagarlistan. Spjutkastaren Thomas Röhler och diskuskastaren Daniel Ståhl är två utländska stjärnor som kommer att tävla i Åbo om det är möjligt.

– Vi pejlar just nu läget med de utländska idrottarna och är beredda om restriktionerna lättas i andra länder, säger Salonen.