Hoppa till huvudinnehåll

Presidentens morsdagshälsning: Bemöt varandra med vänlighet och omtanke

President Sauli Niinistö.
President Sauli Niinistö önskar alla mammor en glad mors dag. President Sauli Niinistö. Bild: Presidentens kansli Sauli Niinistö,Niinistö,mors dag,morsdagshälsning

I år firar vi mors dag på ett annorlunda sätt på grund av coronaepidemin. Bland annat ordnas ingen riksomfattande morsdagsfest. Presidenten premierar ändå en lång rad mödrar som utmärkt sig som goda forstrare och som visat prov på ansvar.

De 36 mödrarna får medalj av l klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden. Medaljerna delas ut vid ett senare tillfälle.

morsdagsmedalj
Medaljs av l klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden morsdagsmedalj Bild: Lehtikuva mors dag

I sin morsdagshälsning den 10 maj 2020 konstaterar presidenten att mors dag är ett bra tillfälle att påminna om familjens och den sociala gemenskapens betydelse.

– Familjen är särskilt viktig just nu, men vi ska komma ihåg morsdagens kärnbudskap också efter den här dagen och när undantagstillståndet är över: vi ska bemöta varandra med vänlighet och omtanke.

Presidenten beskriver i sin hälsning hur vardagen för många mammor har förändrats radikalt på grund av krisen.

Nu behöver vi nya sätt för att kommunicera och skapa närhet

– Många mammor är på jobb och tar hand om andra. För en del har oron för ekonomin ökat. Också nya förpliktelser, såsom att ordna barnens skolgång hemma, kan tära på krafterna.

Presidenten påminner också om att många mammor bor ensamma.

– Nu behöver vi nya sätt för att kommunicera och skapa närhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes