Hoppa till huvudinnehåll

”Roligt – men väldigt tufft”: Optimisten Benjamin Källman låter inte ens den strama tidtabellen förstöra glädjen av att äntligen få träna med laget igen

Benjamin Källman med bollen.
Benjamin Källman fick spela i EM-kvalet i fjol och stod för ett mål. Benjamin Källman med bollen. Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Benjamin Källman

”Tillbaka på jobb” skriver Benjamin Källmans klubb på sin webbplats. På torsdagen fick nämligen Källman och hans FK Haugesund ett efterlängtat besked: lagen får återgå till normal träning. En första testdag är avklarad och nu väntar både en tuff och rolig månad innan säsongsstarten i juni – och det känns fantastiskt skönt säger Källman till Yle Sporten.

I februari blev det klart att Benjamin Källman flyttar till Haugesund i och med ett nytt hyreskontrakt från FC Inter. Efter det hann han ta sig in i laget och till och med åka på ett träningsläger till Spanien. Men efter det har det varit stopp på de gemensamma träningarna i över åtta veckor.

Källman har haft tid för att jobba på sina svagheter men sticker inte under stol med att han saknat den normala vardagen och lagkamraterna.

Nu har laget under veckoslutet samlats för första gången igen.

– Det är så bra som det kan vara egentligen. Situationen är vad den är men det går väldigt bra, säger Benjamin Källman när Yle Sporten når honom per telefon i Norge på söndagen.

Det önskade beskedet av regeringen att lagen får återgå till normal träning kom på torsdagen. Källman hade fullt upp på lördagen säger han. Laget hade då sin första träning och det är en lättad Källman i telefon i dag.

– Två månader som vi inte hade lagträningar så det känns fantastiskt skönt att gå tillbaka till åtminstone något som liknar normalt läge.

Öppna Instagram-inlägget

– I går samlades vi men hade bara en testdag. I morgon kör vi igång normalt, berättar han.

Rolig men tuff månad på kommande

I samband med att den norska regeringen öppnade upp för normal träning gav de även grönt ljus för säsongspremiär den 16 juni. Ett datum som Källman väntar ivrigt på men även medger att kommer rätt så snabbt på.

– Vi vet inte ännu när vi får lov att spela ens träningsmatcher så vi får se hur det blir. Men vi ser väldigt mycket fram emot att få börja säsongen. Och 16 juni – det kryper snabbt på. Det finns inte tid för mycket annat nu än att göra sig redo för säsongen.

– Det kommer bli en tuff månad med tanke på att vi som lag nu ska komma i form. Lätt kommer det inte att vara. Roligt – men väldigt tufft. Så mycket jobb som nu ska packas in på en månad för att bli klara för start.

Lagen har fått strikta instruktioner och ska försöka hålla sig i karantänliknande förhållanden nu då kontakt igen är tillåtet på träningarna.

– Vi ska inte vistas på offentliga platser eller caféer och restauranger och hålla oss för oss själva. Nu då vi får börja ha kontakt på träningarna så är det ju förståeligt och man vill ju skydda gruppen och befolkningen i stort, berättar Källman om upplägget.

Siktar på att slå igenom i ligan

Källman har en säsong i den norska ligan i bakfickan och ser framemot en till – trots att den har börjat på ett aningen speciellt sätt.

– Jag anser att jag gjorde bra ifrån mig redan förra säsongen här i ligan och nu att få fortsätta i den ligan så gör att jag känner mig bekväm och känner att jag kan gå vidare från det som jag gjorde i fjol, på ett personligt plan. Uppnå mer och slå igenom. Det siktar jag på.

Öppna Instagram-inlägget

Fjolårssäsongen slutade med ett cupguld efter seger mot just hans nya lag. I elitserien blev det totalt tre mål i fjol för Källman.

Coronatiden har erbjudit Källman, som anser att man alltid hittar positiva saker i varje situation, en chans att jobba på sina svagheter. Mer mål ska det blir nästa säsong, men i övrigt är det svårt att förvänta sig så mycket i och med situationen säger han.

– Upplägget är ju helt annat än vad man någonsin varit med om. Man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig. Det kommer antagligen bli väldigt tätt med matcher. Det blir väldigt spännande och jag hoppas ju förstås på att göra så bra ifrån mig som möjligt och göra så många mål som möjligt under säsongen.

– Men situationen är speciellt. Vi börjar ju säsongen flera månader efter att den skulle börja och alla matcher ska passas in på något sätt. Tätt kommer det bli med mycket matcher men det är ju bara kul.