Hoppa till huvudinnehåll

Tiobarnsmamma får morsdagsutmärkelse av presidenten: "Jag kunde inte tro det!"

Kvinna med brunt, halvlångt hår och glasögon kisar mot solnedgången vid klippig strand
Tuula Pärssinen fick höra nyheten om utmärkelsen av en väninna. Först trodde hon att barnen var ansvariga för nomineringen. Kvinna med brunt, halvlångt hår och glasögon kisar mot solnedgången vid klippig strand Bild: Raimo Pärssinen mors dag,Tuula Pärssinen

På söndag firas mors dag och president Sauli Niinistö har gett medalj av första klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden till 36 mödrar. Bland mottagarna finns Desirée Zetterman från Sund och Tuula Pärssinen från Pargas.

- Jag kunde inte tro det! Först trodde jag det var barnen som skickat in nomineringen, men sedan fick jag höra att det var Pargas stad. Jag blev lycklig och överraskad, säger Pärssinen.

Utmärkelsen innebär att Pärssinen kommer att få träffa president Sauli Niinistö under en ceremoni som kommer att hållas nästa år på grund av den rådande coronapandemin.

Tio barn en barnlek för Pargasmamman

En av motiveringarna till att Pärssinen fick priset var att hon är mamma till tio barn. Det betydde att Pärssinen var utanför arbetslivet under 18 år. Pärssinen tar dock moderskapet med ro.

- Nu när den sista ungen har flyttat ut kan jag och min man förverkliga vår dröm om att bo tillsammans i ett mindre hus nära havet, där vi kan se solen gå ner på kvällarna, säger Pärssinen.

Pärssinen har jobbat elva år som diabetesskötare i Pargas, men hon är numera verksam i Nagu där hon jobbar med liknande arbetsuppgifter. Hon är tacksam för att Pargas stad såg till att hon fick ombyte i form en ny arbetsplats som 60-årspresent.

Vitsippor och uppsjungning hör morsdagen till

Vanligtvis brukar Pärssinen vakna tidigt på mors dag och vänta på att resten av familjen skall stiga upp.

- Jag brukar vänta medan de andra kokar kaffe och hämtar vitsippor utifrån. Sedan sjunger familjen upp mig, säger Pärssinen.

Valkovuokkoja
Vitsippor hör till på morsdagen. Valkovuokkoja Bild: Yle/ Risto Salovaara vitsippa,blommor (växtdelar),växter,sippsläktet

I år kommer mors dag att firas utomhus på den nya altanen i Nagu med kaffe och tårta. Delar av familjen kommer också att vara på plats för att fira Pärssinen.

Kaffe och kaka på morsdagsmenyn

På söndag kommer sexbarnsmamman Desirée Zetterman likaså att fira mors dag ute på stugan.

De barn och barnbarn som har möjlighet att fira mors dag kommer då att fira med kaffe och kaka.

- Jag har länge varit engagerad med barn och unga, dels med mina sex barn, dels också i tio år som tjejgruppsledare här i Sund, säger Zetterman.

Det var ändå inte barnen som hade föreslagit Zetterman för utmärkelsen, utan också i hennes fall var det kommunen som tyckte att hon var värd en medalj på mors dag.

- Det är hedersamt och roligt att någon uppskattar det man gjort, säger Zetterman.

Utdelningsceremonin i Helsingfors flyttas fram till 2021

Vanligtvis brukar presidenten dela ut utmärkelsetecknen i Helsingfors, men så blir det inte i år. För Zetterman är det ännu oklart hur hon får sin medalj.

Månne det skulle kunna göras den 6 december istället, så att du skulle bli bjuden på självständighetsbalen?

- Nej, knappast. Jag får nog sitta hemma och titta på vackra klänningar på tv som vanligt, skrattar Zetterman.

President Niinistö på en tillställning där han delar ut morsdagsmedajer.
Morsdagstillställningen i Helsingfors är alltid en högtidlig stund. Bilden är från 2014. President Niinistö på en tillställning där han delar ut morsdagsmedajer. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,morsdag,morsdagsmedalj

Då är det viktigare att få träffa barnen och barnbarnen.

- Det ska bli roligt att fira mors dag med dem. Det blir kalas utomhus förstås, så att vi kan hålla avstånd och hållas friska, säger Zetterman.