Hoppa till huvudinnehåll

Emmaus loppmarknad i Ekenäs öppnar igen - med betydande behov av frivilliga

En kvinna står omgiven av böcker och sorterar böcker som är uppradade i en rund ställlning
Verksamhetsledare Maarit Kinnunen uppger att Emmaus Westervik är i en svår ekonomisk situation på grund av coronakrisen. En kvinna står omgiven av böcker och sorterar böcker som är uppradade i en rund ställlning Bild: Yle/Anna Björkqvist Emmaus (organisation),Ekenäs,loppmarknader,böcker,Västnyland,emmaus westervik

Ekenäsföreningen Emmaus Westerviks solidaritetsarbete har ökat under coronakrisen, men i samma takt har också inkomsterna försvunnit då loppmarknaden varit stängt.

Nu när regeringen lättar på restriktionerna kommer loppmarknaden att öppna igen, närmare bestämt den 18 maj. Därför letar föreningen nu efter flera nya frivilligarbetare. Flera av dem som tidigare jobbat frivilligt för Emmaus Westervik tillhör riskgrupper.

- Vi brukar vara de som stöder andra när de har det svårt ekonomiskt. När vi nu kämpar för att klara oss får det ringar på vattnet genom att vi måste skära ner, eller i värsta fall helt sluta med de solidaritetspengar vi ger till flera aktörer i Västnyland och ute i världen, säger Maarit Kinnunen som är verksamhetsledare på Emmaus Westervik.

Emmaus-Westervik i Ekenäs
Loppmarknaden ska möbleras om och rutinerna ska ses över så att kunderna kan handla tryggt. Emmaus-Westervik i Ekenäs Bild: YLE/Malin Lindholm rättvisemärkt handel,Raseborg,Ekenäs

Loppmarknaden stängde i samband med att undantagstillstånd utlystes i Finland. Det ledde till att föreningen var tvungen att permittera sina anställda.

Eftersom Emmaus Westervik har stått utan inkomster och med löpande utgifter, har man försatts i en ekonomiskt tuff situation, uppger ordförande Nina Nyman.

Föreningen hoppas att kunderna hittar tillbaka till loppmarknaden. Butiken ska möbleras om och rutinerna ska ses över för att se till att det är tryggt för både kunder och personal.