Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsmassören Marko Yrjövuori stiger fram efter tunga anklagelserna – och ber om ursäkt: ”Borde ha granskat vilka titlar media använde”

Marko Yrjövuori.
Marko Yrjövuori. Marko Yrjövuori. Bild: Lehtikuva porträtt,marko yrjövuori

Vissa titlar är svåra att översätta, konstaterar Marko Yrjövuori i Yle Urheilus intervju. Massörens meriter ifrågasattes tidigare i en stor granskning av STT – något Yrjövuori bara kan beklaga. Jag är ledsen, säger han.

– Varken familjen eller vännerna kan förstå varför det blivit så här, säger Marko Yrjövuori.

Den 1 maj publicerade STT en stor granskning om massörens karriär. Framför allt gällande hans meriter.

Yrjövuori verkade enligt STT ha överdrivit sin roll i framför allt Los Angeles Lakers, då han själv beskrivit sig som en fysiktränare och en av bland andra Kobe Bryants konfidenter.

– Problemet är att titlar är ganska svåra att översätta, förklarar Yrjövuori nu i Yle Urheilus intervju. Det är den första gången Yrjövuori försvarar anklagelserna i offentligheten.

Vad är Yrjövuoris titel egentligen?

STT lyfte bland annat fram att Yrjövuori porträtterats som fysioterapeut och ”athletic trainer” i Finland. Båda är titlar som kräver högskoleutbildning.

– Jag är utbildad till idrottsmassör. Efter att jag fick min examen i Åbo så flyttade jag till Los Angeles och började jobba för NHL-laget Kings. Under lockout-säsongen 2004/05 flyttade jag över till NBA-laget Lakers och där fick jag titeln ”assistant athletic trainer”, säger Yrjövuori.

– Det är en titel som man i Kalifornien inte behöver en högskoleexamen för, tillägger han.

Men enligt STT har Yrjövuori också själv kallat sig själv för fysioterapeut. Det har enligt Yles uppgifter verkligen inte uppskattats bland yrkeskåren i Finland.

– Det kan jag bara beklaga. Jag har aldrig kallat mig själv fysioterapeut och har ingen rätt att göra det heller. Ibland har det gått så att man har använt titlar i media som inte stämmer överens med verkligheten och det borde jag ha åtgärdat, säger Yrjövuori.

– Det kan vara lathet, ouppmärksamhet ... jag borde ha granskat vilka titlar media använde, fortsätter han.

Förhållandet med Kobe och Harden?

En stor fråga har också varit hurdan förhållandet egentligen var mellan Yrjövuori och Kobe Bryant. Senast i samband med Bryants tragiska död steg Yrjövuori fram som basketlegendarens nära vän.

I Bryants självbiografi nämns Yrjövuori ändå inte alls i motsats till flera av finländarens kolleger.

– Det har jag inte kunnat påverka. Men jag jobbade med honom i tolv år. Vårt jobb gick ut på att vara till spelarnas förfogande dygnet runt. Vi var tillsammans hela tiden. Vi reste med laget, vann titlar tillsammans, förlorade tillsammans, säger Yrjövuori.

Marko Yrjövuori och Kobe Bryant.
Marko Yrjövuori och Kobe Bryant. Marko Yrjövuori och Kobe Bryant. Bild: Privat Kobe Bryant,marko yrjövuori

Han intygar också att han tränat James Harden trots att STT inte lyckades hitta bevis för det av varken Oklahoma City Thunder eller Houston Rockets.

– Vi jobbade i center där flera olika idrottare tränade om somrarna. En av dem var James Harden. Han var väldigt ung då, säger Yrjövuori.

Att han tränat den trefaldige OS-guldmedaljören Misty May-Treanor stämmer däremot inte.

– Det har jag aldrig påstått heller. Om någon fått den bilden av det jag skrivit i böckerna så kan jag bara be om ursäkt. Det är på mitt ansvar. Jag läste igenom texten flera gånger innan den publicerades, så det är mitt fel om det står fel, säger Yrjövuori.

Legendaren Jackson uttryckte sitt stöd

Yrjövuori berättar också att han har fått stöd under den jobbiga perioden. Phil Jackson, Lakers tidigare tränare och en av alla tiders främsta tränare i NBA, har uttryckt sitt stöd för massören efter STT:s artikel.

– Han undrade hur man kan ifrågasätta min yrkeskunskap på det här sättet. Han var min chef i sju år. En legendar. Jag kan stolt säga att jag lärt mig otroligt mycket av honom, säger Yrjövuori.

Yle Urheilu har sett mejlet och kan bekräfta att det faktiskt är den tidigare Lakers- och Chicago Bulls-tränaren som skickat det.

Phil Jackson.
Phil Jackson har lotsat ett lag till ett NBA-mästerskap hela elva gånger. Phil Jackson. Bild: Larry Phil Jackson

Även om tiden efter STT:s granskning har varit svår kan Yrjövuori glädja sig åt att åtminstone hans egna adapter verkar vara nöjda med samarbetet.

– Bland andra Shawn Huff och Antti Raanta var ute efter samma sak då jag började träna dem – de ville bli bättre på att kontrollera sin kropp och bli mer explosiva, säger Yrjövuori.

Så gott som samtliga idrottare som Yrjövuori tränat som Yle varit i kontakt med har sagt att de har varit nöjda med samarbetet.

– Det är för dem jag gör det här, säger Yrjövuori.

– Om det är något jag har lärt mig är det att det amerikanska sättet att marknadsföra sig själv inte fungerar i Finland. Det kan vara lite väl mycket fart och fläng, kanske lite väl högljutt. Men något liknande kommer inte att ske, det garanterar jag.

– Jag kan bara be om ursäkt igen. Jag ville verkligen inte såra någon, avslutar Yrjövuori.