Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkades Österbotten av coronaviruset 11.5-17.5

En handdesinficeringsflaska och en fotboll står på en gräsplan.
Vissa lag kör igång träningarna igen. En handdesinficeringsflaska och en fotboll står på en gräsplan. Bild: Yle/Juho Teir fotboll,coronavirus,Kristinestad,Sporting Kristina

Corona-situationen förändras i mycket snabb takt. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 17.5: Fortfarande lugnt läge inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Det bekräftade antalet coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande 60. Antalet tagna prov är nu uppe i 1866.

Inga nya fall har heller uppdagats i Södra Österbotten. Antalet fall är 44 och inga patienter får för tillfället sjukhusvård för covid-19.

Söndag 17.5: Besöksförbud på sjukhusen kan påverka tillfrisknandet negativt

Många sjuka ligger i dag ensamma i sina sjukhussängar då familj och vänner inte får hälsa på. Psykiater Kristian Wahlbeck är oroad för hur de som behöver sjukhusvård ska kunna tillfriskna utan sitt sociala kontaktnät.

Tomas Baliukonis och Alexandra Sippus-Baliukonienė i Korsnäs levde länge i ovisshet om Tomas skulle få vara med om förlossningen av parets tvillingar.

Lördag 16.5: Inga nya fall i Södra Österbotten

Antalet fall inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt ligger fortfarande på 44. Inga patienter får för tillfället sjukhusvård för covid-19.

Lördag 16.5: Läget oförändrat i Vasa sjukvårdsdistrikt

Tredje dagen i rad har inga nya bekräftade fall av covid-19 uppdagats inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Antalet bekräftade fall är fortfarande 60 och totalt har man tagit 1851 prov.

Fredag 15.5: Första fallet med okänd smittkälla inom Soite

Soite har nu sitt första fall av covid-19 där man inte vet varifrån personen dragit på sig smittan. Det var oundvikligt att det skulle ske, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

Det är en av personerna vars provsvar Soite meddelade om i söndags och i måndags. I söndags hade man två nya fall och på måndagen fyra.

Fredag 15.5: Inga nya fall inom Soite

Antalet bekräftade fall är fortfarande 23. Ingen patient får avdelningsvård.

Fredag 15.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall är fortfarande 60. Antalet tagna prov är nu 1805 (jämför 1756 igår).

Torsdag 14.5: Inga nya fall inom Soite

Inga nya fall har konstaterats inom Soites område i Mellersta Österbotten. Totalt har 23 fall av coronasmitta konstaterats inom Soite. Ingen av coronapatienterna får avdelningsvård.

Torsdag 14.5: Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Inga nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan onsdagen. Antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt hittills är 60. Antalet personer som tillfrisknat är 54. Siffran uppdateras varje måndag.
Det totala antalet tagna prov är 1756.

Onsdag 13.5: Inga nya fall inom Soite

Inom vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten har inga nya fall av coronasmitta bekräftats inom det senaste dygnet.

Antalet fall ligger därmed kvar på 23 stycken.

Inga av distriktets patienter får för tillfället sjukhusvård för Covid-19.

Onsdag 13.5: Ett nytt fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt

Ett nytt fall av coronavirusfall har under det senaste dygnet bekräftats inom Vasa sjukvårdsdistrikt och antalet är därmed uppe i 60 stycken.

Det totala antalet tagna prov ligger nu på 1695.

Onsdag 13.5: Yle Österbotten börjar nu även rapportera om antalet smittade i Södra Österbotten

Hittills har Yle Österbotten rapporterat om antalet bekräftade fall av coronavirussmitta inom sjukvårdsdistrikten i Österbotten och Mellersta Österbotten. Från och med onsdag 13.5 börjar vi notera även antalet fall i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, detta eftersom det efterfrågats av vår publik där många har vardagskontakter till Seinäjoki med omnejd.

Antalet bekräftade fall av coronavirus ligger i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt nu på 44 stycken. Antalet har inte ökat från tisdagen. Inga patienter får för tillfället sjukhusvård för Covid-19.

Onsdag 13.5: Fler vågar sig ut på stan

Efter en lång vår hemma har fler konsumenter börjat våga sig ut på stan igen, även om kundmängderna fortfarande är långt ifrån normala.

I Rewell Center i Vasa centrum syns en ökning i kundantalet med tio procent i maj, från bottennivån i mars då coronarestriktionerna infördes, säger vd Susanna Spak.

Kvinna i svart kofta i köpcenter.
Susanna Spak. Kvinna i svart kofta i köpcenter. Bild: Yle / Anna Kurtén handelscentra,Susanna Spak

Att fler nu vågar sig ut på stan för att shoppa beror antagligen främst på att folks rädsla för coronaviruset har minskat lite, säger Jori Grym som doktorerar i konsumentpsykologi vid institutionen för marknadsföring på Hanken.

Tisdag 12.5: Inga nya fall inom Soite

Vårdsamkommunen Soite meddelade på tisdagen att inga nya fall av coronasmitta har upptäckts under det senaste dygnet. Och antalet som smittats av corona är fortfarande 23.

Ingen av de smittade behöver sjukhusvård och coronasitiationen inom Soite beskrivs som förhållandevis lugn.

Tisdag 12.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall av coronasmitta är fortfarande 59. Totalt har 1652 prov tagits (jämför 1601 den 11.5).

Måndag 11.5: VCS stänger avdelning

Vasa centralsjukhus stänger avdelningen för krävande rehabilitering tillsvidare.

Orsaken är att patientmängden sjunkit på grund av coronapandemin. Samtidigt sparar man pengar genom att stänga avdelningen.

- När coronan kom blev det mindre inkomster i och med att vi drog ner på operationerna och flyttade över personal till intensiven, säger chefsöverskötare Arja Tuomaala.

Avdelningen för krävande rehabilitering finns idag vid Dammbrunnen. Den stängs från och med den 15 maj. Verksamheten flyttas till avdelning E5 på centralsjukhuset, inom ramen för en så kallad rehabiliteringsmodul.

Avdelningens 20 anställda flyttas tillfälligt till just avdelning E5, till akutens coronaprovtagning och till den onkologiska avdelningen.

- Vi har fört diskussioner med personalen om stängningen. Det är naturligtvis beklagligt att vi är tvungna att stänga avdelningen och vi strävar efter att underlätta anpassningen till det nya läget genom introduktion och dialog, säger Tuomaala.

I samband med de samarbetsförhandlingar som förts vid centralsjukhuset fattades inga beslut om några permitteringar. Ett alternativ till permitteringarna var dock att tillfälligt stänga en avdelning på sjukhuset.

Det är i dagsläget oklart hur långvarig stängningen blir. Det mesta hänger på hur coronaläget utvecklas.

Måndag 11.5: Fyra nya fall inom Soite

Inom Soites område är man nu uppe i 23 bekräftade fall, en ökning med fyra från igår.

De smittade har lindriga symtom och befinner sig hemma. De som exponerats har kartlagts.

Måndag 11.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Antalet bekräftade fall är 59. Totala antalet prov är 1601 (jämför 1594 den 10.5).

Måndag 11.5: Sporting Kristina tränar igen

En handdesinficeringsflaska och en fotboll står på en gräsplan.
En handdesinficeringsflaska och en fotboll står på en gräsplan. Bild: Yle/Juho Teir fotboll,coronavirus,Kristinestad,Sporting Kristina

Glädjen var stor då Sporting Kristinas under 13-åriga fotbollsflickor igen fick träna i grupp på gräsplanen i Lappfjärd. Riktigt som förr var det dock inte eftersom laget var delat i två grupper som tränade lite avskilda från varandra. Men det störde varken tränaren Janne Smeds eller spelarna Matilda Malm och Sara Norrvik.

Måndag 11.5: Coronavardagen i Svenskfinland: "Många mår dåligt nu, då allting tagits ifrån dem"

På kort tid har många finländare tvingats att lägga om sin vardag efter att undantagstillstånd utlystes i mitten av mars för att begränsa spridningen av coronaviruset.

äldre dam i samlingslokal
Bernice Tiihonen. äldre dam i samlingslokal Bild: Yle/Roy Fogde coronavirus,Närbild,vasa

Bernice Tiihonen hör på grund av sin ålder till riskgruppen när det gäller infektionssjukdomar. Hon har fått lägga om sina morgonrutiner för att minska risken för att smittas av coronaviruset.

- Man rekommenderar att de som hör till riskgruppen ska gå till butiken klockan sju för då är det minst folk i butiken. Och det gör jag, en gång i veckan handlar jag, berättar Bernice Tiihonen.