Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset sprider sig mer effektivt i Tyskland igen

Mycket folk på shoppinggatan Schildergasse i centrala Köln efter att många butiker öppnat sina dörrar igen.
Säkerhetsavstånden verkar ha glömts bort på den fullpackade shoppinggatan Schildergasse i centrala Köln den 9 maj 2020. Tyskland har lättat på en rad coronarestriktioner, bland annat har många butiker öppnat igen. Mycket folk på shoppinggatan Schildergasse i centrala Köln efter att många butiker öppnat sina dörrar igen. Bild: imago images/Ralph Peters/ All Over Press Köln,Tyskland,coronavirus

I Tyskland följer man noggrant med spridningen av coronaviruset efter att landet har lättat på många av de restriktioner som har varit i kraft.

Under de senaste dagarna har det så kallade reproduktionstalet stigit igen, vilket konkret betyder att personer som bär på viruset åter smittar fler friska personer.

– Reproduktionstalet kommer hela tiden att fluktuera. Så länge vi ligger kring värdet 1,0 kommer vi inte heller att ha ett stigande antal coronafall, säger professor Lars Schaade, vice chef för den tyska smittskyddsmyndigheten, Robert Koch-Institutet.

Att det så kallade R-talet har stigit från dryga 0,6 till lite över 1,0 har under de senaste dagarna varit ett stort samtalsämne i Tyskland. Helt konkret betyder det här alltså att en smittad person i medeltal åter smittar fler än bara en annan person.

På smittskyddsmyndigheten ser man åtminstone i nuläget ändå ingen större orsak till oro.

– Men om vi konstant ligger över 1,0 och talet stiger till 1,2 eller 1,3, då måste vi absolut reagera, fortsätter Schaade.

När man i dag talar om det tyska reproduktionstalet, så måste man, enligt Lars Schaade, ha i minnet att talet återspeglar smittosituationen för över en vecka sedan. Det här beror bland annat på fördröjningen i rapporteringen av de fastställda fallen.

Att man i synnerhet nu under de senaste dagarna har lättat på många coronarestriktioner ligger alltså inte bakom det stigande värdet.

Nödfallsmekanism ska stoppa spridning

– Samtidigt som vi har gått in för en hel del lättnader vill jag ännu påminna om hur viktigt det är att hålla sig till de grundläggande reglerna, att man håller avstånd till andra och bär ansiktsmask, konstaterade förbundskansler Angela Merkel i en appell i går.

Mycket annat kan hon i det här skedet inte göra. Det är nu i första hand de tyska delstaterna som själva bestämmer i vilken takt coronarestriktionerna ska hävas.

För tillfället ligger Tyskland på omkring tusen nya bekräftade coronafall per dag. För att se till att hävda restriktioner inte leder till att spridningen tar ny fart kom man i förra veckan överens om att införa, vad Merkel då kallade för, en nödfallsmekanism.

Det här betyder att man på nytt kommer att införa restriktioner i regioner där man under en veckas tid registrerar 50 nya coronafall per 100 000 invånare.

För tillfället befinner sig tre tyska förvaltningsregioner över den här gränsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes