Hoppa till huvudinnehåll

Finlands spjutelit tilldelas chans att söka tävlingskänsla – spjuttävling arrangeras i Jyväskylä den första juni

Toni Kuusela.
Toni Kuusela representerade Finland i herrarnas spjut i lag-EM i fjol. Toni Kuusela. Bild: imago sport/All Over Press Toni Kuusela

Jyväskylän kenttäurheilijat har i planerna att arrangera en spjuttävling i Jyväskylä redan om knappa tre veckor. Ett tiotal spjutherrar och -damer ska inleda tävlingssäsongen då. Åtminstone Toni Kuusela och Toni Keränen kommer delta, medan Lassi Etelätalo, Oliver Helander och Antti Ruuskanen fortfarande är frågetecken.

Ett tiotal spjutherrar och -damer kommer få inleda tävlingssäsongen snabbare än väntat. Det berättar Jyväskylän kenttäurheilu som arrangerar en inbjudningstävling för spjutkastarna.

Om knappa tre veckor är spjutkastarna på väg till Jyväskylä för teknikanalyser och i samband med det kommer nu alltså en officiell tävling gå av stapeln.

– Vi kommer arrangera en tävling den första juni då begränsningen för sammankomster höjs till 50 personer, bekräftar Jyvärskylän kenttäurheilijats träningschef Jarkko Finni till Yle Urheilu.

Landslagsprogrammets spjuttränare Petteri Piironen var den som först föreslog en tävling i samband med att kastarna är i Jyväskylä. Han säger att han har en rätt bra uppfattning redan nu om vilka toppkastare som kommer mäta sig mot varandra.

– Toni Kuusela och Toni Keränen av herrarna kommer åtminstone att delta. Lassi Etelätalo funderar ännu och Oliver Helander är kanske inte då ännu i tävlingsform. Antti Ruuskanen är förstås alltid ett frågetecken, säger Piironen.

Oliver Helander.
Oliver Helander har under våren rehabiliterat axeln efter en operation. Oliver Helander. Bild: Tomi Hänninen Oliver Helander

På damsidan är så gott som alla unga kastare med enligt Piironen medan Jenni Kangas fortfarande funderar.

Antagligen inför tomma läktare

Enligt Finni har de förberett sig för att tävlingen antagligen kommer gå inför tomma läktare och de har inte planerat att marknadsföra tävlingen desto mer.

– Vi får antagligen den här veckan närmare besked om huruvida vi möjligtvis kunde tillåta publik på plats. Det handlar ändå om en tävling för bara en gren. I och för sig så är det spjutkastning och många har väntat ivrigt på säsongsöppningen så det finns säkert intresserade, säger han.

Kuusela har redan inlett tävlingssäsongen i Sydafrika i mars där han i två tävlingar kastade över 80 meter. I övrigt är det enligt Piironen svårt att säga hurdana resultat kastarna kan bjuda på.

– Det är svårt att säga i vilken form kastarna är i det här skedet. Förberedelserna inför säsongen har säkert varierat en hel del då det rått osäkerhet om när tävlingssäsongen startar, säger Piironen.

Piironen hoppas ändå kastarna sparar sitt bästa krut till Kalevaspelen.

För en knapp vecka sedan klarnade schemat för friidrottssommaren med en första tematävling i slutet av juni, och därefter bland annat GP-tävlingar i juli och Paavo Nurmi Games och FM i Åbo i augusti.