Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn sparkar den våldtäktsmisstänkte spelaren men namnger honom inte – "Vi tar avstånd från alla former av brott"

IFK Mariehamns ordförande Dan Mikkola lägger ut texten i samband med presskonferens 12 maj 2020.
IFK Mariehamns styrelseordförande Dan Mikkola lade ut texten under presskonferensen. IFK Mariehamns ordförande Dan Mikkola lägger ut texten i samband med presskonferens 12 maj 2020. Bild: Robert Jansson IFK Mariehamn

Fotbollsligalaget IFK Mariehamn häver kontraktet med den spelare som suttit häktad sen i torsdags. Spelaren är misstänkt för två fall av grov våldtäkt, ett fall av våldtäkt samt misshandel.

IFK Mariehamns styrelse fattade beslutet under sitt möte i går. Spelaren ingår därmed inte längre i IFK Mariehamns spelartrupp.

Före förmiddagens presskonferense fick spelaren och hans agent vetskap om IFK Mariehamns beslut.

– Vi ser allvarligt på situationen och tar självklart avstånd från alla former av brott, skriver IFK Mariehamn i ett pressmeddelande.

IFK Mariehamns styrelseordförande Dan Mikkola poängterar att beslutet inte var lätt att fatta.

– I gränslandet mellan vår värdegrund och rättsstatsprincipen går det i kors. Vi hade många och långa diskussioner i styrelsen. Vi landade i att kontraktet hävs, säger han under klubbens presskonferens.

Mikkola betonar att IFK Mariehamns värderingar var tungan på vågen.

– Är det över huvud taget tänkbart att vi kan tänka oss att han springer in i IFK:s tröja om han släpps och är tillgänglig för spel i juli när ligan startar? Det är otvetydigt för oss i styrelsen, det går inte att förena med vår värdegrund.

IFK Mariehamn väljer att inte namnge den misstänkte spelaren.

– Det är en tråkig situation där vi måste göra svåra avväganden mellan öppenhet och de inblandade personernas rätt till integritet.

Spelaren nekar till brott

Den misstänkte spelaren överfördes den 11 maj till länsfängelset i Åbo. Enligt Dan Mikkola har de misstänkta brotten skett spritt över 2019 och 2020. Senast den 30 juni klarnar det om det blir en rättegång.

IFK Mariehamns vd Peter Mattsson säger under presskonferensen att han pratade med spelaren den 29 april. Han ville ge spelaren en möjlighet att ge sin syn på saken.

– Han förnekade det hela. Mig veterligen har han inte dömts för brott tidigare, säger Mattsson.

Lagkamraterna chockerade

Den misstänkte spelarens lagkamrater i IFK Mariehamn har tagit beskedet om brottsmisstankarna hårt.

– De är chockade. Det är otroligt beklagligt. Det är lika jobbigt för dom som oss andra som är inblandade, säger Mattsson.

Till saken hör att spelarna i representationslaget var mentorer för klubbens juniorlag i fjol. Mikkola vet inte om den misstänkte spelaren hade den rollen.

– Tanken med systemet var att en viss spelare var knuten till ett visst juniorlag. Beroende på ledarna i juniorlagen var det möjligt att ta kontakt med spelaren, men det här systemet användes passivt.

Läs också