Hoppa till huvudinnehåll

Livlig fastighetsmarknad trots coronatider - bland annat tack vare 3D-visningar

Skärmdump på en 3D-visning av en fastighet.
På webben kan man titta in i fastigheten som i ett dockhus. Skärmdump från en 3D-visning av en fastighet i Västanfjärd. Skärmdump på en 3D-visning av en fastighet. Bild: Linus Hoffman/Yle 3D-bilder,3D-modellering,fastighetsförmedling,fastighetsmarknaden,fastighetsbranschen,3D-visning

Intresset för 3D-visningar av fastigheter har stigit enormt mycket, tack vare coronaepidemin.

Kameran mitt i rummet surrar till och tar en bild, vrider sig runt en bit, surrar till och tar en ny bild. Det tar bara ett tiotal sekunder, så är allt klart.

Micke Eriksson och Veijo Hämeenaho använder 3D-kamera för att skapa en virtuell visning av ett rum.
Micke Eriksson och Veijo Hämeenaho använder 3D-kamera för att skapa en virtuell visning av fastigheten. Micke Eriksson och Veijo Hämeenaho använder 3D-kamera för att skapa en virtuell visning av ett rum. Bild: Dmitri Volgin/Yle 3D-bilder,fastighetsförmedling,fastighetsförmedlare,Veijo Hämeenaho

Sedan bearbetas bilderna så att de är färdiga att laddas upp som en 3D-presentation av fastigheten.

- Det är som Googles street view, men inomhus. Man hoppar till nästa punkt och nästa rum, och sedan kan man vända och vrida på det från alla håll, säger Micke Eriksson, som är fastighetsförmedlare och delägare i Sb Hem på Kimitoön.

Ett pekfinger rör vid en pekdator, där en karta med siffror visar hur en fastighets plan ser ut
Bilderna görs till en 3D-modellering av fastigheten. Ett pekfinger rör vid en pekdator, där en karta med siffror visar hur en fastighets plan ser ut Bild: Dmitri Volgin/Yle 3D-bilder,3D-modellering,fastighetsförmedling,pekdatorer,3D-visning

Virtuella fastighets- och bostadsvisningar

Fastighetsmarknaden började livligt trots vårens undantagstillstånd.

Under årets tre första månader, också i mars, såldes till och med sju procent fler fastigheter än under samma tid i fjol, visar statistik som Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen publicerat.

Följande analys publiceras i mitten av månaden. April kommer nog att se annorlunda ut, men handeln har inte helt stannat.

Fastighets- och bostadsförmedlingen har nämligen ändrat karaktär. Det ordnas inte lika många fysiska visningar som tidigare, men nog virtuella.

Vi har haft folk ända från Rovaniemi som tagit kontakt. Kanske det rent av vänder, att landsbygden blir mer attraktiv nu.― Micke Eriksson, fastighetsförmedlare

- När det gäller att skapa sig ett första intryck av fastigheter så är bildkaruseller, drönarbilder, videovisningar och 3D-visningar mycket bra. Om man blivit intresserad kan man efter det komma överens om en enskild visning, berättar Maria-Elena Ehrnrooth, verkställande direktör för Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen.

Maria-Elena Ehrnrooth, en dam med glasögon och ljust, lockigt hår står vid en rosa vägg.
Maria-Elena Ehrnrooth. Maria-Elena Ehrnrooth, en dam med glasögon och ljust, lockigt hår står vid en rosa vägg. Bild: Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen fastighetsförmedling,Maria-Elena Ehrnrooth

På så vis kan köparen i lugn och ro titta på fastigheten, först virtuellt och sedan på riktigt, och behöver i dessa coronatider aldrig träffa andra människor.

"Det är som ett dockhus där du kan hoppa rakt genom golvet"

3D-visningar på nätet fungerar bra också för den som befinner sig utomlands. Tekniken är ny, men den har snabbt blivit populär bland fastighetsförmedlare.

- Det är som ett dockhus som man kan vända och vrida och titta på uppifrån. I synnerhet om det är flera våningar, så kan man så att säga hoppa genom golvet rakt ner i källaren eller upp på vinden, utan trappor, säger Eriksson.

Micke Eriksson, en man med glasögon och kort hår, håller i en drönare.
Micke Eriksson använder också drönare för att presentera fastigheter. Micke Eriksson, en man med glasögon och kort hår, håller i en drönare. Bild: Linus Hoffman/Yle drönare (obemannad luftfarkost),Flygfotograferingsdrönare,fastighetsförmedlare,micke eriksson

På webben kan man med drönare också få virtuella visningar av omgivningen. På så vis kan man se hur nära det är till grannar, hur vackert eller fult man tycker att ett berg eller det karga skärgårdslandskapet är.

- Vi har haft folk ända från Rovaniemi som tagit kontakt. Kanske det rent av vänder, att landsbygden blir mer attraktiv nu. Man märker att man kan arbeta på distans och att här finns service, säger Eriksson.

Också köparen borde till slut besöka fastigheten

Men hur väl 3D-visningar och drönarsvep än fungerar, så kan de aldrig förmedla eventuella lukter, oljud, mjuka väggar eller andra känslor man upplever i en fastighet.

Då krävs det att man exempelvis har en kompis man kan lita på som på plats bekantar sig med fastigheten.

En flygbild över en golfbana, åkrar och hus då våren börjar grönska i träden.
En drönarbild visar hur det ser ut kring en fastighet. En flygbild över en golfbana, åkrar och hus då våren börjar grönska i träden. Bild: Micke Eriksson Kimitoön,Västanfjärd,golfbana,Nivelax,bjärkas golf

I något skede borde också köparen ta sig till fastigheten.

- Enligt lagtolkningen skall förmedlaren alltid fysiskt besöka fastigheten, och vi rekommenderar kraftigt samma sak åt köparen för att kunna se i vilket skick fastigheten är och bekräfta att den faktiskt finns. Köparen kan inte vädja till ett fel som annars skulle ha kommit fram, säger Ehrnrooth.

- Det skyddar konsumenten. Bostadshandel är ett stort beslut, och det kostar att gräla.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland