Hoppa till huvudinnehåll

Politikerna förkastade det vinnande förslaget i idétävlingen om Lappviken: "Ansvarslöst beslut när stadens ekonomi lider av coronakrisen"

En flygbild av Lappvikens sjukhus med tillsatta datorgenererade byggnader.
Så här skulle området se ut enligt det vinnande förslaget i stadens idétävling. En flygbild av Lappvikens sjukhus med tillsatta datorgenererade byggnader. Bild: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, Arkkitehdit Soini & Horto Oy. Lappvikens sjukhus,arkitektur,Lappviken

Frågan om hur Lappvikens sjukhusområde i Helsingfors ska se ut i framtiden fick inte ett slutligt svar ännu på tisdagskvällen. Stadsmiljönämnden förkastade efter omröstning det vinnande bidraget i stadens idétävling för området. I stället ska utvecklingen av området nu utredas enligt vissa principer.

Omröstningen i nämnden slutade 8–4. De gröna, SDP och VF förkastade idétävlingens vinnarbidrag, medan Samlingsaprtiet stödde det. Sannfinländaren i nämnden röstade blankt.

Nämnden beslöt att en person ska utses för att utreda utvecklingen av området. Utvecklingen ska ta skyddsvärden i beaktande när byggnaderna på området renoveras.

Området ska vara öppet för allmänheten och möjliggöra kultur- och medborgarverksamhet. Naturvärdena i parken ska också bevaras.

Ärendet ska nu gå vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige, men i princip finns en politisk majoritet bakom det förslag som vann omröstningen i stadsmiljönämnden.

Bara ett förslag återstod i tävlingen

Helsingfors stad ordnade en idétävling för hur Lappvikens sjukhusområde ska utvecklas där fyra förslag kom in och två av dem gick vidare till det andra skedet.

De förslag som gick vidare var Y-stiftelsens och ett förslag utarbetat av det internationella fastighetsplaceringsbolaget NREP.

Y-stiftelsen drog sig ur tävlingen i början av 2020 och därmed återstod enbart NREP:s förslag.

Enligt det förslaget ska det byggas ett hotell och två höghus i utkanten av sjukhusområdet. Områdets huvudbyggnad ska enligt förslaget bli Tove Jansson-museum, kontor och vandrarhem.

"Jag medger att det är problematiskt"

- I det vinnande förslaget ingick för mycket byggandet på området som hotade naturvärdena, säger Amanda Pasanen (Gröna), som sitter i stadsmiljönämnden och röstade mot NREP:s förslag.

Vilka signaler sänder det att staden ordnar en idétävling men förkastar det vinnande förslaget?

- Jag medger att det är problematiskt. Jag hoppas att vi inte i fortsättningen hamnar i liknande situationer, säger Pasanen.

"Inte lätt att hitta privata medel för att utveckla staden"

Samlingspartiets fyra ledamöter i nämnden lämnade in avvikande åsikt. Partiet lyfter bland annat upp att det är ansvarslöst att förkasta förslaget när stadens ekonomi lider av coronakrisen.

- Om staden måste betala för renoveringen av byggnaderna på området talar vi om minst 20 miljoner euro. Samtidigt finns det skolor som behöver renoveras och byggas. Det är inte lätt att hitta privata medel för att utveckla staden och det här hade varit ett bra tillfälle för det, säger Laura Rissanen (Saml).

Det är ännu inte klart vem som betalar för renoveringen av byggnaderna, men staden kan komma att stå för en del av kostnaderna.

Byggplanerna ansågs överdimensionerade

Byggplanerna i NREP:s förslag har väckt stora protester och anses överdimensionerade. Föreningen Pro Lappviken, en av områdets nuvarande hyresgäster, har högljutt protesterat mot förslaget.

- Vår ståndpunkt är att NREP:s förslag inte uppfyller tävlingens kriterier, sade styrelsemedlemmen Thomas Slätis till Yle Huvudstadsregionen i april.

Lappvikens sjukhus är byggt 1841 och är Finlands äldsta mentalsjukhus. Huvudbyggnaden är ritad av arkitekt C.L. Engel.

Både huvudbyggnaden och den omgivande parken är skyddade.

Artikeln uppdaterades klockan 20.46 med kommentarer av Amanda Pasanen och Laura Rissanen. Citatet lades till i rubriken.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen