Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad förlänger projektet med psykiatriska sjukskötare i skolorna

Ryggarna på två ungdomar
Illustrerande arkivbild. Sjukskötare i skolorna hjälper till med elevernas psykiska hälsa. Ryggarna på två ungdomar Bild: Yle/Chanette Härus ungdomar,tonåringar,psykisk ohälsa

Åbo stad väljer att fortsätta ha psykiatriska sjukskötare närvarande i sina skolor. Beslutet fattades på social- och hälsovårdsnämndens möte på onsdagen.

Projektet inleddes våren 2019 med tanken att det skulle pågå till slutet av 2020, men det tog tid innan det kom i gång.

Först vid årsskiftet anställdes en svenskspråkig psykiatrisk sjukskötare. Sammanlagt har tio sjukskötare anställts till Åboskolorna. Deras uppgift är att hjälpa elever som kan lida exempelvis av ångest, depression och sömnproblem.

Syftet är att minska på trycket till stadens övriga psykiatriska mottagningar genom att eleverna med låg tröskel får hjälp redan i skolorna.

Nu har Åbo stad valt att förlänga projektet med två år, det vill säga till slutet av 2022.

Enligt nämndmedlem Kjell Wennström (SFP) fattades beslutet enhälligt utan diskussion. På grund av att projektet har varit i gång en så kort tid har man ändå inte fått så mycket resultat.

- Vi har inte riktigt fått något besked på det, men det vi hört är att den här verksamheten nog har minskat på kontakterna till psykmottagningarna i övrigt, säger Wennström. Det talas om att kontakterna minskat med tio procent, men det är inte verifierat ännu.

Den svenskspråkiga psykiatriska sjukskötaren kommer att fortsätta precis som förut, betonar Terhi Sui, avdelningsskötare för studerandehälsovården.

- Det är fint att det nu blir två år till, säger Sui.

Rättelse 14.5.2020 klockan 12:21: Tidigare stod det felaktigt i artikeln att den svenskspråkiga sjukskötaren är anställd till vårterminens slut, och att man söker en ny sjukskötare till hösten. Några sådana beslut har inte fattats, och det har inte heller diskuterats, betonar Terhi Sui.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också