Hoppa till huvudinnehåll

Antti Ruuskanen öppnar inte säsongen under inbjudningstävlingen i juni – ännu inga beslut om karriärens fortsättning, men avklarade OS-gränsen gör inte fortsatt satsning självklar

Antti Ruuskanen har mästerskapsrutin i mängder.
Antti Ruuskanen har knipit både OS- och EM-medaljer under sin långa karriär. Antti Ruuskanen har mästerskapsrutin i mängder. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL/EPA Antti Ruuskanen

I går blev det klart att spjutkastarna får tävla redan den första juni. Antti Ruuskanen kommer ändå inte att ta tillfället i akt. Tävlingen kommer för snabbt på och Ruuskanen har inte hunnit kastträna. Jag öppnar antagligen säsongen först i mitten av juli, säger Ruuskanen som även det här året väntas besluta om karriären fortsätter till OS.

Inbjudningstävlingen i Jyväskylä kommer åtminstone att bjuda på formprov av Toni Kuusela och Toni Keränen. Ännu igår var Lassi Etelätalo, Oliver Helander och Antti Ruuskanens deltagande frågetecken.

Den sistnämnda har ändå tagit sitt beslut: han tävlar inte den första juni.

– Det är fint att tävlingssäsongen öppnar, men Ruuskanens Antti kommer ni inte att se kasta där, säger han till Yle Urheilu.

Orsaken är att Ruuskanen inte kommit åt att kastträna ännu då det varit kallt i Norra Savolax och alla utlandsläger inhiberats. Nu säger han att han antagligen öppnar säsongen först i mitten av juli.

– Efter att det beslutades att både OS och EM flyttas så har jag tagit det lugnt och sansat och inte stressat med att få hårda kast. Jag tar det säkra före det osäkra och väntar att vädret blir varmare.

Inga beslut om karriären fortsätter över OS

Antti Ruuskanen och Oliver Helander är de enda spjutkastarna som i nuläget har klarat OS-gränsen. Men åldern börjar krypa på för Ruuskanen som kommer fylla 37 år innan OS går av stapeln i Tokyo i och med framflyttningen.

Några beslut har han ändå inte tagit än men säger att den avklarade gränsen inte gör det självklart för honom att fortsätta karriären.

– Det är en bra fråga. Jag kör den här sommaren och på hösten får jag se hur mycket jag tävlat, hurdana resultat jag har klarat av att rada upp och hur kroppen mår. Då kan jag ta slutliga beslut.

– Nu är det för tidigt att på förhand säga om karriären fortsätter eller inte. Om jag skulle vara tio år yngre så skulle karriären självklart fortsätta.