Hoppa till huvudinnehåll

Bäston badstrand får ingen ny brygga trots besvikna bybor: "Det här är vårt smultronställe"

Kvinna iklädd solglasögon står och ler på en strand.
Marlene Walander har använt sig av stranden i många år. Kvinna iklädd solglasögon står och ler på en strand. Bild: Yle / Fredrika Lindholm badstränder,Pernå,Lovisa,Marlene Walander

För ett par år sedan tog man bort bryggan i Bäston badstrand. Många hoppades på att det var en tillfällig lösning men som det nu ser ut är bryggan inte på väg tillbaka.

Bäston badstrand är en liten, idyllisk och långgrund strand i Pernå. Under åren har stranden blivit av med både kiosk och brygga men det är ändå ett ställe där många väljer att spendera sina sommardagar.

Trots att Bäston badstrand varit utan brygga redan en längre tid har diskussionen om bryggan blossat upp igen, bland annat på sociala medier.

Många undrar vart bryggan tagit vägen och varför den inte har kommit tillbaka.

En strand en molnig vårdag.
Så här ser stranden ut idag. Man kan fortfarande se två metallöglor som bryggan brukade sitta fast i. En strand en molnig vårdag. Bild: Yle / Fredrika Lindholm badstränder,Pernå,Lovisa

Den fungerade inte som brygga

Markus Lindroos är Lovisa stads infrastrukturchef och han säger att bryggan togs bort för två eller tre år sedan. Orsaken var att Lovisa stad gick igenom sina badstränder.

Vissa badstränder togs bort helt medan andra fick bli utan brygga. Bryggan i Bäston tog de bort på grund av att den inte gjorde någon större nytta som just brygga.

- Den har kanske någon funktion men inte som en brygga. Den låg på bottnen största delen av sommaren och man kunde inte hoppa från den eller liknande. Så därför tog vi bort den.

Markus Lindroos ansvarar för samhällstekniken i Lovisa.
Markus Lindroos menar att bryggan inte gjorde någon nytta som brygga. (Arkivbild.) Markus Lindroos ansvarar för samhällstekniken i Lovisa. Bild: Yle/ Peik Henrichson Lovisa,chef för samhällsteknik

Ingen ny brygga

På grund av att stranden är så långgrund finns det heller inga planer på en ny brygga.

- Vi har inga planer på att sätta en brygga dit.

Lindroos medger också att man inte frågat byborna om vad de tyckte om bryggan innan staden tog bort den.

- I det här fallet frågade vi inte. Det kanske är något som man skulle ha kunnat göra men det gjorde vi inte. Vi har också fått feedback om saken men inte mycket.

Ett smultronställe

Marlene Walander är en av dem som aktivt brukar använda sig av stranden, och hon är inte den enda.

- Jag är här på sommaren hela tiden då det är fint väder och här brukar vara helt fullt, säger Walander.

Hur reagerade du då när du märkte att här inte fanns någon brygga mer?

- Nå, visst var man så där att vad händer? Varför är den borta? För den var i gott skick.

Kvinna iklädd solglasögon och stövlar står på en stran en vårdag.
Marlene Walander trivs på stranden oberoende av årstid. Kvinna iklädd solglasögon och stövlar står på en stran en vårdag. Bild: Yle / Fredrika Lindholm badstränder,Pernå,Lovisa,Marlene Walander

Walander berättar om hennes långa historia med Bästom badstrand. Hon visar var kiosken brukade finnas och var bryggan brukade vara förtöjd.

Hon berättar också om hur hon för länge sedan suttit på den långa bryggan och tittat på sina egna barn då de simmade, medan hon nu brukar komma till stranden med sitt barnbarn.

- Stranden betyder jättemycket. Det här är vårt smultronställe.

Trots att hon saknar bryggan så berättar Walander att hon ändå trivs på stranden. Det enda problemet är att det inte finns någonstans att sitta.

- I min ålder vill man helst inte sitta i en sandhög, skrattar hon.

Många hade hoppats

Då jag berättar för Walander att bryggan, som det nu ser ut, inte kommer att komma tillbaka kan man se besvikelsen i hennes ögon.

- Vi hade hoppats att det skulle komma en brygga nu till sommaren.

Hon berättar också att hon inte är den enda som hoppats, utan att det är många bybor som gått med liknande tankar.

- För vi har egentligen ingenting här. Inga bekvämligheter eller någonting sådant så nu borde de lite fundera.