Hoppa till huvudinnehåll

Digitala träffar har ökat mångdubbelt inom psykiatrin i Åbo - direktören: "Många upplever det som enklare"

Jesper Ekelund
Jesper Ekelund är direktör för psykiatrin vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Han säger att man inte ska vara rädd att kontakta psykiatrin, även i coronatider. Jesper Ekelund Bild: Annika Holmbom / Yle Åbo universitetscentralsjukhus,psykiatrisk vård,psykiatriska sjukhus,jesper ekelund

Man sparar både resetid och utrymme vid träffar på distans säger Jesper Ekelund, direktör för psykiatrin vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Tidigare fanns det ett visst motstånd mot tekniken, men coronaviruset har förändrat situationen helt.

- Vi talar om människor som har möjlighet, har tillgång till tekniken och känner sig bekväma med det. Eftersom många också upplever det som enklare, ser jag inte mycket nackdel alls, säger Ekelund.

Dessutom upplever många att digitala träffar är enklare att delta i än fysiska träffar.

Digitala träffar inom psykiatrin har ökat mångdubbelt i Åbo

Antalet digitala träffar inom psykiatrin var innan corona dök upp i Åbo nästan obefintliga, men från veckan 11 och framåt har de ökat med hundratals träffar, högst vecka 14 med över 800 träffar som gjordes på distans.
Innan coronaepidemin inträffade var antalet träffar på distans inom psykiatrin nästan obefintliga. Det första bekräftade fallet av coronaviruset i Egentliga Finland inträffade i slutet av vecka 10. Antalet digitala träffar inom psykiatrin var innan corona dök upp i Åbo nästan obefintliga, men från veckan 11 och framåt har de ökat med hundratals träffar, högst vecka 14 med över 800 träffar som gjordes på distans.

Tidigare funnits ett motstånd mot digitala träffar - corona svängde åsikterna

Ekelund berättar att nästan alla mottagningsmöten nu sker via distans. Det här är en stor skillnad från tidigare, då knappt några mottagningar skedde på distans.

- Det har mångdubblats, säger Ekelund.

Ekelund berättar att de har en projektchef som sysslar med digitalisering, men det har funnits ett motstånd, även om digitala träffar varit möjliga tidigare.

- Men corona har ändrat situationen, nu finns det inget motstånd mera.

Profilbild på Jesper Ekelund.
Jesper Ekelund är glad över att förändringen till träffar på distans gått så snabbt. I vanliga fall skulle processen vara lång, men nu gick allt på en vecka, säger han. Profilbild på Jesper Ekelund. Bild: Yle/Jesper Alm. psykiatrisk vård,psykiatrisk vård

Hur tror du coronakrisen påverkar vårt mående? Kommer behovet av psykiatrisk vård öka efter krisen?

- Jo, tyvärr. Dels har vi effekten att vissa människor inte vill komma i onödan och så finns det människor som är oroade över det här och som har sökt sig till oss på grund av stressen som coronakrisen orsakar.

Även själva insjuknandet kan vara traumatiskt, säger Ekelund.

- Om det blir så att många insjuknar så har man sett både i Kina och i Italien att även själva insjuknandet är traumatiskt för många, att ligga där och inte veta om man ska överleva eller inte, man får inte träffa sina anhöriga och sådär. Det kan vara ganska traumatiskt.

Sök hjälp om du behöver - också i coronatider

Det finns en del som nu undvikit att kontakta den psykiatriska vården på grund av coronaviruset. Ekelund tycker inte att det är någon bra idé.

Vad är farorna om vården uteblir?

- Det har vi sett delvis hos oss men också bland de fysiska sjukdomarna är att det blir sen farligt om folk inte vågar komma till vården på grund av det här. Det leder till andra sjukdomar. Så det blir värre än att man skulle ha kommit hit.

Ekelund intygar att det inte finns någon smittorisk av att komma till vården och uppmanar ingen att undvika vården nu i coronatider.

- Man får definitivt söka sig till vård också nu, både till psykiatrin och till all annan vård. Det är lugnt läge nu, man ska inte lämna sin vård obehandlad nu under coronatiderna.

Behöver du psykiskt stöd på grund av coronasituationen eller kriser i livet? Här finns info:

Mieli, Psykisk Hälsa i Finland rf har en kristelefon, numret till den svenskspråkiga kristelefonen är 09 2525 0112. Kristelefonen är öppen måndag och onsdag mellan klockan 16-20 och tisdag, torsdag och fredag mellan klockan 9-13.

Flera kommuner ordnar också samtalsstöd för de som lider av ångest på grund av läget med coronan:

  • Väntelefonen i Pargas svarar under vardagar mellan klockan 9-11 och kl.16-18. Numret är 010 408 27 60.
  • Kimitoöns väntelefon svarar på numret 040 619 7429 under samma tider som väntelefonen i Pargas.
  • Åbo stad erbjuder samtalsstöd under vardagar mellan klockan 8.30 och 15.30. Vuxna kan ringa till numret 040 619 4361 och de barnfamiljer som behöver samtalsstöd kan ringa numret 040 193 7247.

Vid brådskande fall, såsom svår ångest, hallucinationer eller störningar i den mentala hälsan är jouren i Åbo alltid öppen. Man kan också ringa rådgivningen vid Åucs: 02 313 8800. Kom ihåg att inte besöka jouren om du misstänker att du är smittad av coronaviruset.

Läs också