Hoppa till huvudinnehåll

Företag besvärar sig om marktäktstillstånd i Bennäs: "Det har gått känslor i nämndens beslut"

Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog.
Arkivbild. Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog. Tornberget består av kargt bergsområde och tallskog. Bild: Yle/Mikaela Löv Pedersöre,tornberget

R&R Frostdahl överklagar miljö- och byggnadsnämndens beslut att inte tillåta marktäkt intill Tornberget i Bennäs i Pedersöre. - Det finns inte laglig grund att neka oss marktäktstillstånd, säger Robert Frostdahl som vill pröva ärendet i Förvaltningsdomstolen.

Det blir flera turer i långdansen kring det tilltänkta marktäktsområdet strax nedanför Tornberget i Bennäs där R&R Frostdahl vill bryta och krossa berg.

Nu har R&R vänt sig till Vasa förvaltningsdomstol för ett avgörande.

Ett känslomässigt beslut

Robert Frostdahl säger att företaget och området uppfyller alla lagliga kriterier, men att det gått känslor i beslutet.

- Att nämnden nekade oss tillstånd grundar sig på känslor, inte på juridik, säger Frostdahl.

Miljö- och byggnadsnämnden i Pedersöre lutade först mot att ge företaget tillstånd till marktäkt, men valde sedan att återremittera ärendet. På nästa möte gjorde nämnden en tvärvändning i början och beviljade inte företaget marktäktstillstånd.

Robert Frostdahl säger att Tornberget fått mycket massmedial uppmärksamhet och att det här har påverkat beslutsgången.

Yle Österbotten berättade i februari om den arbetsgrupp som vill rädda Tornberget från exploatering och samlade in namn mot marktäkt.

- Även andra aktörer inom näringslivet har hört av sig och varit bestörta. Vad händer om de vill utvidga sin verksamhet och sedan viker sig kommunen på grund av opinionen, fast det inte finns en laglig grund? Det är en ohållbar utveckling, säger Frostdahl.

Oenig nämnd

Inte heller nämnden var enig i sitt beslut. Ordförande Roger Häggman (SFP) var en av de som röstade för att bevilja företaget tillstånd.

- Så som jag tolkade beredningen fanns det inte något då det gäller miljöaspekterna som motiverar att inte bevilja ett tillstånd. Nu kom det politik in i bilden och jag är lite besviken över att det var det som avgjorde beslutet, sa Häggman till Yle i mars.

R&R Frostdahl äger det åtta hektar stora området som sträcker sig mot Forsby och Robert Frostdahl säger att man naturligtvis vill att investeringen ska bära frukt.

- Det finns ingen bosättning i närheten och området inkräktar inte på Tornbergets rekreationsområde. Någonstans ska vi krossa berg och det här är en plats där verksamheten stör väldigt lite, säger Frostdahl.

Nu rullar processen kring Tornberget vidare. På Pedersöre kommun har man fått meddelande om att ett besvär inkommit till förvaltningsdomstolen den 23 april, men inte ännu fått ta del av överklagan.