Hoppa till huvudinnehåll

Kaosåret i Sport gav svensken Stefan Stéen en mindre kulturchock: "Speciellt att se andra i laget ställa in skridskorna halvvägs in i säsongen"

Stefan Steen i Vasa Sport.
Stefan Stéens säsong i Sport blev inte vad han hade tänkt sig. Stefan Steen i Vasa Sport. Bild: All Over Press Vasa Sport,Stefan Steen

Stefan Stéen skulle testa vingarna i Vasalaget Sport. Han lämnar finländsk ishockey med en märklig erfarenhet av den stängda serien och en riktigt tung säsong. "Vi blev lite väl panikslagna. Det var kaos långt in under hösten", säger svensken.

Sport avslutade den avbrutna säsongen som jumbo i ishockeyligan. Laget var egentligen aldrig med i matchen efter en blytung säsongsstart.

Svensken Stefan Stéen värvades in för att ta ansvar mellan stolparna. Stéen landade på 23 spelade matcher.

Nu har han lämnat Vasa och Sport. I en intervju med den svenska ishockeysajten Hockeysverige ger han sin syn på en minst sagt turbulent säsong.

– Vi blev väl lite panikslagna när vi började torska en hel del matcher. Om jag ska vara ärlig var det kaos långt in under hösten. Vi hade väl femton matcher där ingen spelare i laget kom upp i nivå och vi hade det riktigt kämpigt, mig själv inkluderad, säger Stéen.

I november tvingades Ari-Pekka Pajuluoma lämna posten som huvudtränare. Risto Dufva tog över, men chanserna till en slutspelsplats hade redan rymt iväg.

"Världens längsta uppförsbacke"

Under andra halvan av säsongen – när Niko Hovinen vaktade målet i många av Sports matcher – fick Stéen känna på hur det är att spela av en säsong.

– Vi hade världens längsta uppförsbacke för att ens ha någonting att spela för, säger svensken.

Det existerar inte kval neråt i finländsk ligahockey. Enligt Stéen märktes det tydligt.

– Tyvärr var det många i laget som började tänka mer på nästa säsong i ett väldigt tidigt skede, snarare än att vara här och nu.

– I Sverige är man van vid spela för att hålla sig kvar om man har en jobbig säsong. För egen del var det inga konstigheter att man fortsatte kriga, men det var också väldigt speciellt att se andra spelare i truppen mer eller mindre ställa in skridskorna halvvägs in. Det var rätt segt, om jag ska vara ärlig.

"Kunde bli vad fan som helst"

Stéen medger att hans eget bidrag i Sport inte var det han hade tänkt sig. Dessutom kände han sig ensam i Finland när hans blivande fru stannade kvar i Sverige.

Rent spelmässigt var det en utmaning att stå i ett lag utan självförtroende.

– Man hamnade i många konstiga situationer. I Sverige är spelet mer strukturerat medan i Finland är det betydligt mer öppet. Som målvakt ställs man inför situationer man absolut inte är van vid. Det kunde bli vad fan som helst kändes det som.

Stéen, som för tillfället söker en ny klubbadress, tycker också att kulturskillnaden mellan länderna är påtaglig. I Finland har tränaren betydligt mer ensamrätt att fatta beslut än i Sverige.

– Man fick rätta in sig i ledet och det är väl inget fel med det, men det var väl kanske inget jag var van vid. Det var den största skillnaden.

– Låt mig vara tydlig: Jag ifrågasätter ingenting. Det var en liten kulturchock och hur man själv inte upplevt saker och ting tidigare. Vi i Sverige är väldigt pedagogiska av oss och ska prata om allt och ingenting, vilket vi gör kanske lite väl mycket ibland?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport