Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flygbranschrepresentant talar ut om coronakrisen, köpman tror att en lång epidemi kan leda till slarv i affärer, tusentals legosoldater rekryteras till Libyen

Kuvassa on Finnairin lentokoneita toukokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Koneet ovat maassa koronaviruspandemian vuoksi.
Kuvassa on Finnairin lentokoneita toukokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Koneet ovat maassa koronaviruspandemian vuoksi. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet i Finland 2020,vår,2020,beredskapslag,ekonomi,Recession,Finnair,flygning,flygbolag,flygplatser,flygfält,flygplan,koronaviruspandemi,Helsingfors-Vanda flygplats,karantän,flygbilder,aerial photograph,Helsingfors,huvudstadsregionen,Finland,Finavia,Air Navigation Services Finland

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Flygbolagen har drabbats hårt av coronakrisen – flygbranschens förluster räknas i tiotals miljarder. "Vi talar om en sektor som kämpar för sin överlevnad snarare än något annat", säger vd:n för branschorganisationen Airlines for Europe Thomas Reynaert till Svenska Yle. Han tror att coronakrisen kan resultera i färre flygbolag och högre biljettpriser. Det kommer att ta en god stund innan allt fungerar som normalt igen, tror han.

Carin Göthelid och Rikhard Husu diskuterade resandet i gårdagens avsnitt av Nyhetspodden. Många länder lever på turismen – hur kommer det att gå för dem? Göthelid och Husu pratar om sommarens resande, möjligheten att resa söderut och om Grekland som har få coronafall kan dra nytta av situationen.

Coronaviruset har fört med sig diverse restriktioner. Nya regler gäller till exempel då man går i mataffären. De flesta kunder har varit nöjda med butikernas åtgärder, men de och köpmännen tror att det finns en risk att alla börjar slarva om epidemin håller på länge.

I går fick de som skrivit studentexamensprov under våren höra hur det gick. Nästan 2 000 svenskspråkiga tar studenten i vår. Vi har pratat med några studenter om hur det känns. Svenska Yle publicerade också namnen på alla som tar studenten från finlandssvenska skolor i vår. Den artikeln hittar du här!

I Libyen har ett kaotiskt inbördeskrig pågått sedan 2011. Nu förvärras situationen i och med att Turkiet och Ryssland rekryterat tusentals utländska legosoldater. Bland dem som skickas in i striderna finns också barn. De flesta soldaterna deltar i det blodiga slaget om huvudstaden Tripoli.

Väder

Det väntas tidvis regn vid sydkusten i dag och på andra håll regnskurar eller snöbyar under dagen. Mot kvällen blir det klarare och uppehåll.

Det är mellan 6 och 10 grader i söder och i mellersta och norra Finland ligger temperaturen mellan 7 och 11 grader. I norra Lappland 2 till 7 grader. Svag vind i hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes