Hoppa till huvudinnehåll

På dagen 70 år sedan historiens första grand prix och supportrarna har sagt sitt: Michael Schumacher är den mest inflytelserika personen inom F1 genom tiderna

Jean Todt och Michael Schumacher håller om varandra och lyfter varsin pokal.
Jean Todt och Michael Schumacher. Jean Todt och Michael Schumacher håller om varandra och lyfter varsin pokal. Bild: dpa picture alliance archive / Alamy/All Over Press Jean Todt,Michael Schumacher

På dagen för 70 år sedan arrangerades historiens första Formel 1 grand prix i Storbritannien. Nu har F1 tagit reda på vem fansen anser att varit den mest inflytelserika personen i sporten under de 70 åren. 32 namn var med och till slut var det Michael Schumacher som knep den titeln åt sig – med marginal.

I tio dagar har Formel 1-supportrar fått rösta på den person de anser varit mest inflytelserik genom tiderna i sporten.

Då det på onsdagen blev fulla 70 år på dagen från att historiens första GP med VM-status kördes, var det dags att avslöja den slutliga vinnaren.

Den mest framgångsrika föraren genom tiderna knep segern: Michael Schumacher stavas hans namn.

Han vann finalen mot Bernie Ecclestone med hela 61% av rösterna.

Förare, stallchefer, innovatörer och ”game changers”

En expertpanel hade tagit fram 32 namn på personer som haft stort inflytande på sporten: åtta förare, åtta stallchefer, åtta innovatörer och åtta så kallade ”game changers”.

Efter det fick tusentals fans rösta fram en vinnare.

Detta skedde som en turnering i cup-format där vinnaren av ett ”matchpar” röstades vidare tills enbart en förare, en stallchef, en innovatör och en ”game changer” var kvar.

De fyra gruppvinnarna var Michael Schumacher, Enzo Ferrari, Bernie Ecclestone och Gordon Murray. Schumacher slog Ferrari medan Ecclestone slog Murray, och därmed gjorde duon upp om den slutliga titeln. Segern gick till slut klart till Schumacher.

Vem hade du röstat på?

Michael Schumacher
77.9% (159 röster)
Bernie Ecclestone
12.7% (26 röster)
Enzo Ferrari
8.8% (18 röster)
Gordon Murray
0.5% (1 röst)
Antal avgivna röster: 204

I kampen mellan förarna vann Schumacher i första omgången mot Niki Lauda (56%), i andra mot Ayrton Senna (52%) och i den tredje mot Juan Manuel Fangio (72%).

Sedan vann han mot stallchefen Enzo Ferrari med 54% av rösterna innan finalen där han knep 61% av rösterna mot "game changern" Ecclestone.

– När det kommer till Michael Schumacher handlar det om så mycket mer än bara hur framgångsrik han var som förare. Hans inflytande och makt härstammar från den framgången men sträcker sig långt längre, säger journalisten Mark Hughes på F1:s webbplats.

Enligt Hughes var Schumacher mer än bara en anställd förare i stallet.

– Att Jean Todt tog till sig Michaels vision om vad Ferrari skulle vara i framtiden var det som gjorde att glamorösa lågpresterande Ferrari till slut blev det största F1-stallet i världen.

Alla 32 personer som expertpanelen valt ut

Förare
Jackie Stewart
Michael Schumacher
Ayrton Senna
Lewis Hamilton
Juan Manuel Fangio
Jack Brabham
Niki Lauda
Max Verstappen

Stallchefer
Enzo Ferrari
Ron Dennis
Jean Todt
Colin Chapman
Frank Williams
Toto Wolff
Christian Horner
Flavio Briatore

Innovatörer
Adrian Newey
Gordon Murray
John Barnard
Patrick Head
John Cooper
Andy Cowell
”Cosworth” (Mike Costin/Keith Duckworth)
Mauro Forghieri

Game Changers
Bernie Ecclestone
Max Mosley
Sid Watkins
Dietrich Mateschitz
Ross Brawn
Helmut Marko
Murray Walker
Hermann Tilke

Du kan läsa mer om röstningen här.