Hoppa till huvudinnehåll

På torsdag öppnas gränserna som inte kunde stängas – experter svarade på frågor i Svenska Yles chatt

En lastbilschaufför räcker dokument till tullens tjänsteman i overall.
Gränserna är öppna, men gränskontrollerna fortsätter ändå, i både hamnar och på flygplatser. En lastbilschaufför räcker dokument till tullens tjänsteman i overall. Bild: YLE Finska tullen,tullinspektörer

Från och med torsdag 14.5.2020 är arbetsresor inom Schengen-området är tillåtna. Nödvändig trafik är tillåten både inom och utanför Schengenområdet. Gränsbevakningen svarade på frågor om vilka regler som gäller i Svenska Yles chatt på onsdagskvällen.

Det behövs alltså inte längre någon motivering till gränsvakten om att arbetsresan är nödvändig. Också möten med nära anhöriga är tillåtna.

Vi har rätt att lämna landet, om vi inte är satta i reseförbud

Finländska medborgare och deras familjemedlemmar får inte hindras från att komma hem. Vi har också rätt att lämna landet, om vi inte är satta i reseförbud. Inreserätten gäller också EU-medborgare och deras familjemedlemmar.

Bland andra Johanna Vuorelma, forskare vid Tammerfors universitet, har förundrat sig över att regeringen inte tydligt har berättat att gränserna inte går att stänga för finländska medborgare.

– Genom att tala om att gränserna är stängda har man fått människor att tänka och handla som om gränserna faktiskt är stängda. Det här är ofattbart i en öppen demokrati, sa Vuorelma till Yle Uutiset förra veckan.

Gränskontrollerna finns ändå kvar vid landgränserna, i hamnarna och vid flygplatserna fram till den 14 juni

Gränskontrollerna finns ändå kvar vid landgränserna, i hamnarna och vid flygplatserna fram till den 14 juni. Alla resenärer kontrolleras av gränsbevakningen.

– Det är klart att man måste bevisa på vilka ärenden man är. Men inte har vi några särskilda dokument som vi kräver för alla fall, utan vi gör en helhetsbedömning, har Max Janzon, överinspektör på gränsbevakningen, sagt till Svenska Yle.

Gränserna är öppna, men gränskontrollerna fortsätter ändå, både i hamnar och på flygplatser

Gränserna är öppna, men gränskontrollerna fortsätter ändå, både i hamnar och på flygplatser. Inrikesministeriet upprepar att fritidsresor till utlandet inte rekommenderas.

Överinspektör Max Janzon och informationssekreterare Anne Keinonen från Gränsbevakningen svarade på era frågor i Svenska Yles chatt på onsdagskvällen. Chatten kan du läsa genom att klicka här.

18.5 `Från och med torsdag 14.5.2020 är arbetsresor och andra nödvändiga resor tillåtna, både inom och utanför Schengenområdet´ korrigerades till `Arbetsresor inom Schengen-området är nu tillåtna. Nödvändig trafik är tillåten både inom och utanför Schengenområdet.´

Läs också