Hoppa till huvudinnehåll

Sverige förlänger avrådan från icke-nödvändiga resor – Löfven: ''Den här sommaren blir annorlunda''

Läget är fortfarande allvarligt i Sverige, säger landets statsminister Stefan Löfven under en presskonferens om coronaläget. Därför förlängs nu rekommendationen om att undvika icke-nödvändiga resor till 15 juli.

Det som däremot nu tillåts är kortare resor inom landet, ifall de motsvarar 1–2 timmar med bil.

Förbudet mot sammankomster på fler än 50 personer är fortsättningsvis i kraft. Likaså de begränsningar som gäller barer, uteserveringar och restauranger. De här restriktionerna kan komma att luckras upp - eller dras åt - beroende på epidemiläget.

Utrikesminister Ann Linde betonar att stängda gränser, eller omfattande begränsningar, fortfarande är en verklighet i Europa och säger att ingen ännu vet när det kommer vara möjligt att resa tryggt.

Den huvudsakliga orsaken till den förlängda avrådan om icke-nödvändiga resor är att det råder svåra förhållanden, med karantän, utegångsförbud och inställda flyg, i andra länder. Enligt utrikesminister Linde är det därmed lätt att fastna i ett annat land just nu.

EU-kommissionen har i dag presenterat riktlinjer för hur man kan återstarta bland annat turismen i Europa, och Linde säger att den svenska regeringen välkomnar EU:s paket om hur man koordinerat ska gå in för normaliseringsåtgärder vad gäller resandet.

Annorlunda sommar

Både statsminister Löfven och socialminister Lena Hallgren säger att det gäller att ställa sig in på att sommaren blir annorlunda.

Det har hela tiden varit tillåtet att röra sig inom landet, även om rekommendationen har varit att inte röra sig från sin egen ort. Dels för att kontrollera smittan, dels för att inte överbelasta sjukvården på andra orter.

De kortare resor som görs inom landet ska bara göras med familjen eller andra nära bekanta som man oavsett umgås med, dessutom gäller det fortfarande att undvika närkontakt med äldre och personer i riskgruppen.

Under presskonferensen framgick det också att man kommer se över de restriktioner som gäller de yngsta i gruppen 70+, för att eventuellt lätta på restriktionerna något. Vad det innebär i praktiken gavs ännu inget svar på.

Långt kvar till exit

Svenska Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlsson, säger att det ännu är långt kvar till att epidemin är över, trots att länder världen över talar om exit-strategier. Han säger också att det är bättre att träffas utomhus.

På Folkhälsomyndigheten uppmanar man även dem som kan att arbeta hemifrån. Munskydd kommer inte att rekommenderas i Sverige.

– Munskydd inger en falsk säkerhet, säger Löfven.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes