Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Europamästaren Robel Fsiha stängs av i fyra år – "enhetligt beslut"

Robel Fsiha i terräng-EM.
Robel Fsiha blev Europamästare i december. Robel Fsiha i terräng-EM. Bild: All Over Press Robel Fsiha

I november lämnade Robel Fsiha ett positivt dopingprov, i februari stängdes han av tillsvidare och i april visade även b-provet positivt. I dag avslöjar SVT att Fsiha nu stängs av i fyra år. Avstängningen gäller från den femte februari.

Ett enhetligt beslut inom den svenska dopingnämnden och Europamästaren i terränglöpning, Robel Fsiha, stängs av i fyra år efter det positiva dopingprovet i fjol.

Det avslöjar SVT som pratat med dopingnämndens ordförande Åke Thimfors. Beslutet ska ha tagits i måndags.

– Det var ett enhetligt beslut. Samtliga sex ledamöter i dopingnämnden stod bakom beslutet, säger Thimfors till SVT.

Nämnden ska ha meddelat om beslutet till Fsiha i dag. Nu har terränglöparen tre veckor på sig att överklaga beslutet. Avstängningen gäller från och med den femte februari.

Fått i sig testosteron

Det var i november, bara två veckor före han tog ett historiskt EM-guld i terränglöpning, som Robel Fsiha lämnade ett positivt dopingprov. En av nyheterna som skakade svensk idrott i februari.

Robel Fsiha själv förnekade att han skulle ha dopat sig och påstod att det enda han tagit är en förkylningstablett.

Fsiha ville att b-provet skulle analyseras och även det provet visade sig vara positivt.

Åke Thimfors säger nu till SVT att Fsiha har fått i sig testosteron och att utgångspunkten i de fallen är en avstängning på fyra år.

– För att komma ifrån det krävs att man visar för dopingnämnden att man inte har fått i sig det avsiktligt. Han har inte lyckats bevisa det, säger han.

"Han tycker det är fruktansvärt jobbigt"

Fsihas klubb Spårvägen säger till SVT att det var ungefär den domen de väntade sig med tanke på att det handlade om testosteron. Fsiha själv vill enligt SVT inte uttala sig.

Spårvägens styrelseledamot David Fridell säger till Expressen att han via Fsihas tränare Patrik Melin skulle ha fått den uppfattningen att Fsiha kommer acceptera sitt straff.

– Han tycker det är så fruktansvärt jobbigt. Även om han menar att han inte gjorde det medvetet så är det en jobbig situation för honom att hantera, säger Fridell till Expressen.