Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ambassad i Stockholm kan vara stängd på felaktiga grunder - juridisk expert: “Det är en grundläggande rättighet att få resedokument”

Pauli Rautiainen
Pauli Rautiainen är biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universitet och ansvarig redaktör för Perustuslakiblogi, en blogg om grundlagsfrågor. Pauli Rautiainen Bild: Toni Määttä / Yle social- och hälsovårdstjänster

Alla finländare har rätt att få resedokument och därför är det märkligt att Finlands ambassad i Stockholm håller stängt, anser lagexperten Pauli Rautiainen. Flera sverigefinländare har varit missnöjda med att de inte har kunnat få ett finskt pass de två senaste månaderna, eftersom kundbetjäningen vid ambassaden håller stängt.

Svenska Yle har rapporterat om sverigefinländaren Britt Nyman som tvingas vänta på sitt finska pass på grund av coronaepidemin.

- Det är vår lagliga rätt att få tillbaka vårt finska medborgarskap. Genom att hålla ambassaden stängd hindrar de oss från det, säger Nyman.

Pauli Rautiainen, biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universitet, ger Nyman rätt.

- Att finländare inte på två månader har fått sina medborgerliga rättigheter att få resedokument är en betydande begränsning. Man kan ifrågasätta den här begränsningen, säger Rautiainen.

Att ambassaden bara låter en person vänta på obestämd tid finns det inte grunder för

Rautiainen hänvisar till passlagens sjätte paragraf, enligt vilken finländare som bor utomlands kan ansöka om pass från ambassaden eller från ett konsulat.

Enligt passlagen måste finländare utomlands personligen vara på plats då hen ansöker om pass och därför måste ambassaden på något sätt möjliggöra personlig närvaro.

- Det är förståeligt att ambassaden inte kan ge service alla veckans dagar, men att ambassaden bara låter en person vänta på obestämd tid finns det inte grunder för, säger Rautiainen.

Oklart på vilka grunder ambassaden är stängd

Det är osäkerheten kring vad som egentligen gäller vid Finlands gränser som har fått flera sverigefinländare att överväga att ansöka om finskt medborgarskap på nytt.

Kundbetjäningen vid ambassaden håller stängt sedan den 19 mars med anledning av coronaepidemin, skriver ambassaden på sin webbplats, men hänvisar inte till något beslut.

- Jag hittar inte några dokument som visar på vilka grunder ambassaden är stängd. Men jag ser det som tydligt att man har ingripit på ett mycket betydande sätt i finska medborgares mycket centrala grundläggande rättighet att få resedokument, under lång tid, säger Rautiainen.

Finlands ambassad förbereder för tillfället att småningom öppna kundbetjäningen på nytt. Just nu hjälper ambassaden endast i nödsituationer.

Britt Nyman har bett Justitieombudsmannen utreda om det är rätt att Finlands ambassad i Stockholm håller stängt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes