Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Aho tror att Jesse Puljujärvi får en ny chans i NHL – tänker aldrig försöka upprepa lagkamratens zorromål: ”Jag håller mig till enklare saker”

Sebastian Aho.
Sebastian Aho. Sebastian Aho. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Sebastian Aho,ishockey

Efter en stark säsong i Kärpät är Jesse Puljujärvi redo för NHL igen. Det anser åtminstone kompisen Sebastian Aho. Aho kan för egen del se tillbaka på en lyckad säsong i Carolina och drömmer samtidigt om långa slutspelsserier.

Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi charmade en hel ishockeyvärld för några år sedan då de tog Finland till JVM-guld på hemmaplan.

Aho som är ett år äldre än sina dåvarande kedjekamrater hade då redan reserverats av Carolina Hurricanes medan Laine och Puljujärvi valdes tidigt i draften följande sommar.

I NHL har finländarnas karriärer sedan gått åt olika håll. Aho och Laine har blivit stöttepelare i sina lag medan Puljujärvi inte hittat rätt i världens bästa liga.

– I bland tror jag att det mest handlar om självförtroende. När saker går din väg blir självförtroendet bättre och man blir bekväm, säger Aho i en intervju med internationella ishockeyförbundet.

Jesse Puljujärvi spelar i Edmonton Oilers 2018.
Jesse Puljujärvi lyckades inte etablera sig i Edmonton. Jesse Puljujärvi spelar i Edmonton Oilers 2018. Bild: imago/osnapix/All Over Press Jesse Puljujärvi

Efter tre säsonger i Edmonton flyttade Puljujärvi hem till Kärpät förra hösten för att börja om. I ligan gjorde han en stark säsong och var en av Kärpäts bästa spelare. Aho räknar med att Puljujärvi kommer att komma tillbaka till NHL.

– Jag tror att han fick mycket självförtroende under säsongen i Kärpät och det kommer att hjälpa honom att komma tillbaka till NHL, säger Aho om Puljujärvi.

Precis som för alla andra hockeyproffs är det hemmaträning som gäller för Sebastian Aho. Just nu befinner han sig i Uleåborg där han väntar på besked hur det blir med NHL-säsongen.

Zorromål inget för Aho

När han tänker tillbaka på säsongen finns det gott om höjdpunkter. Bland annat fempoängskvällen mot Minnesota i december och den långa poängsviten som varade i 14 matcher mellan januari och februari.

Säsongens häftigaste mål kom ändå inte från Ahos klubba. I stället var det lagkamraten Andrej Svetjnikov som två gånger fick publiken att häpna med sina zorromål.

Men att försöka göra liknande mål är inget som lockar Aho.

– Jag har aldrig testat det. På träning är det ganska lätt att göra och många testar det men under matcher finns det fem spelare och en målvakt som försöker stoppa dig.

– Det är imponerade att då spelare klarar av det men det är inget för mig. Jag håller mig till enklare saker som att leta efter passningar och gå på nät, säger Aho.

Sebastian Aho firar ett mål.
Aho har gjort 66 poäng den här säsongen. Sebastian Aho firar ett mål. Bild: Jaylynn Nash/Icon Sportswire/AOP Sebastian Aho

När NHL-säsongen pausades hade Aho gjort 66 poäng på 68 matcher. Den stora skillnaden med årets säsong jämfört med tidigare upplagor är att Aho nu för första gången gjort fler mål än passningspoäng.

– I numerärt överläge är jag framför målet i stället för att vara spelfördelare, det är den enda skillnaden som jag kan komma på.

– Jag försöker komma in framför målet mer frekvent. En stor del av mina mål har kommit efter målvaktsreturer, säger Aho.

Om NHL-säsongen spelas klart ser Aho fram emot ett långt slutspel. Förra säsongens framgångar då laget gick till konferensfinal har gett blodad tand.

Carolina slog då ut regerande mästarna Washington Capitals och sedan New York Islanders innan man förlorade mot Boston Bruins.

– Slutspelsmatcher är väldigt intensiva, speciellt i den första omgången. Serien mot Washington var verkligen tuff och att vinna den gav oss en rejäl dos självförtroende. Det syntes också i serien mot Islanders, säger Aho.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport