Hoppa till huvudinnehåll

Sverigefinländaren Britt vill ha finskt pass, men stoppas av stängd ambassad: "Det är vår lagliga rätt att få tillbaka vårt finska medborgarskap"

Britt Nyman
Britt Nyman i Norrtälje tycker att hon som finländare borde ha rätt att få ett finskt pass, trots coronaepidemin. Kundbetjäningen vid Finlands ambassad i Stockholm håller stängt sedan två månader tillbaka. Britt Nyman Bild: privat person,britt nyman

Osäkerheten kring vad som egentligen gäller vid Finlands gränser har fått flera sverigefinländare att överväga att ansöka om finskt medborgarskap på nytt. Finlandssvenska Britt Nyman tvingas vänta på sitt finska pass på grund av coronaepidemin – nu vill hon att Justitieombudsmannen utreder om det är rätt att Finlands ambassad i Stockholm håller stängt.

Britt Nyman flyttade till Sverige 1978. Då var det inte möjligt att ha dubbelt medborgarskap och hon valde svenskt pass.

Under flera årtionden har Nyman rest till Finland för att hälsa på släktingar och för ett par år sedan skaffade hon en lägenhet på Åland. Då hon passerar gränsen till Finland behöver hon inte visa något pass.

Men nu känns tiderna osäkra och Nyman tycker det ändå skulle vara bra att ha ett finskt pass.

– Det känns som att det kan vara nödvändigt att ha det i coronatider och man vet ju inte vad som händer i framtiden. Man förutsåg inte heller att gränserna skulle stängas så här, säger Britt Nyman i Norrtälje.

En person håller i ett finskt pass.
Britt Nyman vill ha dubbelt medborgarskap och ett finskt pass för säkerhets skull. En person håller i ett finskt pass. Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen pass

Nyman har gjort en medborgarskapsanmälan via webben, men hon måste också styrka sin identitet och personligen besöka Finlands ambassad i Stockholm.

– Då jag ringde ambassaden sade de att de har stängt på grund av corona och att de inte vet när de kan öppna på nytt.

Ambassaden jobbar endast med nödsituationer

Britt Nyman undrar om det kan vara så att ambassaden är stängd för att hindra folk från att komma till Finland under coronaepidemin.

– Det är vår lagliga rätt att få tillbaka vårt finländska medborgarskap. Genom att hålla ambassaden stängd hindrar de oss från det, säger Nyman.

Svenska Yle har talat med två andra sverigefinländare som också överväger att ansöka om finskt pass på nytt. De berättar att många sverigefinländare känner osäkerhet inför vad som egentligen gäller vid den finska gränsen.

Rajavartiosto vahtii Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa.
Finland har skärpt gränskontroll fram till den 14 juni och alla resenärer kontrolleras. Rajavartiosto vahtii Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa. Bild: Juuso Stoor / Yle Torneå,Gränsen mellan Finland och Sverige,Haparanda,gränsövervakning,undantagslagar,Gränsen mellan Finland och Sverige,tullverket

Med anledning av coronaviruset tar Finlands ambassad sedan den 19 mars inte emot passansökningar. Kundservicen har endast öppet vid nödfall.

– Om det är så att någon verkligen behöver pass för någonting, förhoppningsvis inte för att resa, så kan de kontakta oss och vi hjälper. Men som det är nu så jobbar vi bara med nödsituationer, säger ambassadens konsul Pia Helin.

– Man kan fråga sig varför man behöver ett pass just nu. Om man reser i Norden behöver man inte pass och man kan ju inte resa någon annanstans. Men som sagt, om man behöver pass så ordnar vi det, tillägger hon.

Kan det strida mot lagen att hålla ambassaden stängd?

Britt Nyman anser ändå att principen är fel och att alla finländare borde ha rätt att ansöka om pass vare sig det är en nödsituation eller inte. Därför anmälde hon nyligen ärendet till Justitieombudsmannen.

– Jag vill att de helt enkelt ska kontrollera om det verkligen är lagligt att ha ambassaden stängd. Om gränserna inte är lagligt stängda så kanske inte heller ambassaden är lagligt stängd, säger Nyman.

Förra veckan rapporterade Svenska Yle om att flera rättslärda anser att det var mot grundlagen att försöka stänga Finlands gränser.

Trafikskylt där en pil visar riktningen "Suomi" och en annan visar riktningen "Ruotsi".
Finlands ambassad får ta emot upp till hundra telefonsamtal om dagen som gäller gränsfrågor. Trafikskylt där en pil visar riktningen "Suomi" och en annan visar riktningen "Ruotsi". trafikmärken,Torneå

Finlands ambassad förbereder som bäst för att småningom öppna kundbetjäningen på nytt, men Pia Helin kan inte säga exakt när öppningen blir.

– Vi håller på att åtgärda kundservicen, så att både kunderna och vi som jobbar här ska vara skyddade. När vi öppnar så har vi tidsbokning för att underlätta arbetet och också göra det lättare för kunderna att veta när de kan komma in, säger Helin.

Läs också