Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug kan få prestigefyllt pris – nomineringen kontroversiell på grund av dopningsdomen

Therese Johaug smilar på prispallen
Therese Johaug kan få Egebergs hederspris. Therese Johaug smilar på prispallen Bild: AOP Therese Johaug

Egebergs hederspris är det mest prestigefyllda priset inom norsk idrott. I år kan Therese Johaug få det men nomineringen delar experterna. Det borde vara självklart att det inte är möjligt att förena en dopningsdom med ett hederspris, säger en av motståndarna.

Egebergs hederspris har delats ut sedan 1918 och går till en idrottare som gjort fina resultat i två olika idrotter. Bland de som fått priset tidigare finns till exempel Ole Einar Björndalen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jens Arne Svartedal.

De nominerade i till årets pris är fortfarande hemligt men norska TV2 har fått bekräftat att Therese Johaugs namn finns på listan.

– Det godkändes av styrelsen i mars, säger Gro Eide som informationsansvarig för det norska skidförbundet till TV2.

Johaug tog tre VM-guld förra året och dessutom blev hon norsk mästare i friidrott på 10 000 meter. Det är tack vare dessa framgångar som hon nu kan få Egebergs hederspris.

Nomineringen väcker känslor

Men nomineringen är kontroversiell på grund av Johaugs dopningsdom och delar experterna i två läger.

– Det borde vara självklart att det inte är möjligt att förena en dopningsdom med ett hederspris då det finns andra kriterier än sportsliga som ligger till grund för valet, säger idrottsjuristen Robin Mackenzie-Robinson till TV2.

TV-kanalens egen skidexpert Petter Skinstad är av annan åsikt.

– Min åsikt är att det är 100 procent klart att hon är nominerad. Om man inte trodde på hennes förklaring att hon använde ett förbjudet ämne i misstag så skulle det inte vara aktuellt.

– Hennes förklaring är trovärdig, det var en tabbe och hon fick ingen fördel. Då måste man förhålla sig till det. Det är klart att världens bästa skidåkare och en idrottare i den norska eliten i friidrott ska nomineras, säger han.

VG-journalisten Leif Welhaven ser inte heller nomineringen som problemfri.

– Man kan problematisera hur klokt det är att dela ut Egebergs hederspris till en idrottare som har en dopningsdom. Det kan upplevas som snyggare att ha en princip att en dopningsdom inte kan kombineras med utmärkelsen.

– Ett sådant val har man gjort gällande Holmenkollenmedaljen. Om Egebergs hederspris väljer en annan linje kommer det att bli intressant att se hur det kommer att uppfattas utomlands, säger han till VG.