Hoppa till huvudinnehåll

Tuukka Rask stark kandidat till Vezina Trophy som ges till NHL:s bästa målvakt – dessutom ligger han bra till för titeln "säsongens räddning"

Tuukka Rask i storform mot Toronto.
Tuukka Rask har haft en stark säsong i Boston. Tuukka Rask i storform mot Toronto. Bild: All Over Press Tuukka Rask,Boston Bruins

Enligt webbplatsen NHL.com ligger tre målvakter framom alla andra om och när de årliga NHL-priserna delas ut efter säsongen. Tuukka Rask är en av de hetaste kandidaterna.

NHL-säsongens bästa målvakt tilldelas Vezina Trophy och enligt NHL:s webbplats är det Connor Hellebuyck, Tuukka Rask och Andrej Vasilevskij som aspirerar starkast på titeln.

Av NHL-målvakterna som spelat minst 30 matcher har Winnipeg Jets-målvakten Connor Hellebuyck flest nollor (6), är tvåa i antalet segrar (31), femma i räddningsprocent (92,2) och elfte bäst när det gäller insläppta mål per match (2,57).

Boston Bruins-målvakten Tuukka Rask är sjua med 26 segrar, tvåa i räddningsprocent med 92,9 % och har släppt in minst mål per match (2,12) av NHL-målvakterna som spelat minst 30 matcher.

Vad nollor beträffar är Rask på delad andra plats tillsammans med Marc-Andre Fleury från Vegas Golden Knights och Elvis Merzlikins från Columbus Blue Jackets. Av alla målvakter som spelat minst 40 matcher har Rask släppt in minst mål (85).

Tampa Bay Lightnings målvakt Andrej Vasilevskij har flest segrar (hittills) i NHL säsongen 2019–2020, hela 35 av 52 möjliga matcher. I dem har han hållit målet rent tre gånger vilket ger en delad åttonde plats. Hans insläppta mål-snitt är 2,56 och hans räddningsprocent 91,7, vilket är nionde respektive 13:e bäst av alla målvakter som spelat minst 30 matcher.

And the Vezina goes to...!

Sammanfattningsvis tippar NHL.com att det är Connor Hellebuyck som sopar hem segern i racet – Rasks magiska siffror till trots. Till Hellebuycks fördel kan räknas att försvaret framför honom inte håller samma nivå som i fallet med de två kollegorna.

Vezina Trophy har delats ut sedan 1927 och är en av de riktiga NHL-prisen – som för övrigt kammats hem av en finländare tre gånger: Miikka Kiprusoff 2006, Tuukka Rask 2014 och Pekka Rinne 2018.

Årets räddning?

Av betydligt mindre värde, men roligt ändå, är att Rask också ligger bra till i tävlingen om säsongens bästa räddning i NHL. Åtminstone om man får tro NHL:s Twitterkonto.

Tuukka Rask, Marc-Andre Fleury, John Gibson och Jonathan Quick är de fyra aspiranter som vaskats fram vad beträffar den inofficiella titeln "årets räddning" – en titel som kan komma att få nya bidrag om NHL-säsongen kör i gång igen.