Hoppa till huvudinnehåll

Våld i parrelationen förekommer också bland seniorer men tröskeln att söka hjälp kan kännas hög: “Äldre tänker att något sådant inte skulle kunna hända i deras ålder”

Två händer på ett tangentbord.
Det kan vara svårare att nå människor som lever i ett våldsamt förhållande just nu ifall de inte har möjlighet att vara i fred och kunna kontakta stödtjänsterna, säger Sirkku Opacic, handledare vid Brottsofferjouren i Åbonejden. Två händer på ett tangentbord. Bild: Mostphotos Senior,datorer,nätbanker,tangentbord,Tangentbord,Händer,äldre,åldringar,Senior

Våld i parrelationen har alltid förekommit, men på grund av corona har fler uppmärksammat problemet. Många oroar sig för barnen, men en annan utsatt grupp är seniorer.

- Jag oroar mig för äldre och de som hamnar i karantän. Tidigare kunde man söka sig till någon släkting eller till en hobby för att bli av med en aggressiv partner, men nu är man fast där hemma, säger Sirkku Opacic, handledare vid Brottsofferjouren i Åbonejden.

Opacic säger att hon upplever att tröskeln känns mycket stor för över 70-åringar att söka hjälp eller vända sig till skyddshemmet om man blivit utsatt för våld i en nära parrelation.

- Jag hör jätteofta människor som är lite äldre som tänker “något sådant här händer inte i min ålder”. Den där skuld- och skamkänslan är jättestor.

Många vet inte heller om att även äldre får uppsöka skyddshemmen.

en kvinna i brunt halvlångt hår och rosa tröja står framför en vägg med ordet "riku" på.
Vill man prata svenska med någon vid Brottsofferjouren kan man vara i kontakt med Sirkku Opacic. Hon svarar i Åbonejden (se faktaruta). en kvinna i brunt halvlångt hår och rosa tröja står framför en vägg med ordet "riku" på. Bild: Sami Liukkonen/Brottsofferjouren i Sydvästra Finland Brottsofferjour,sirkku opacic

Info och kontaktuppgifter till Brottsofferjouren och Åbo skyddshem

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren erbjuder stöd och råd åt brottsoffer i hela Finland.

De har en hjälpande telefon som jourar på svenska måndag-fredag kl. 12-14. Telefonnumret är 116 006.

I Åbonejden kan man vara i kontakt på numret (02) 235 5055 vanlig arbetstid.

Man kan också ringa Sirkku Opacic själv om man vill prata svenska. Hon är handledare vid Brottsofferjouren i Åbo och svarar mellan 9 och 17.

Hennes telefonnummer är +358504408126

Man får vara anonym.

Åbo skyddshem

Adressen är Luolavuorivägen 7, 20810 Åbo
Telefonnumret är 02 5134 100

Skyddshemmet har personal dygnet runt. Man kan ringa skyddshemmet om man vill ha mer information eller om man är fundersam över sin situation.
Man kan när som helst gå till skyddshemmet på eget initiativ. Det är gratis för klienter att vistas i skyddshemmet.

Kontrollerande partner ett varningstecken

Från början av året till maj har Brottsofferjouren i Åbonejden haft 700 kontakter med människor.

Majoriteten av dessa gäller våld i en närrelation eller ett parförhållande. Därefter kommer sexuellt våld och gatuvåld.

Det är polisen som bestämmer om ett brott har skett eller inte, men man kan själv fundera på vissa varningstecken om man lever i en parrelation, säger Opacic.

- Om den andra partnern kontrollerar allt från dataanvändning och pengar till vem man träffar ska man fråga sig själv: "Känner jag mig trygg just nu?"

en manlig hand håller hårt on en kvinnas hand
Det är inte okej att din partner kontrollerar allt du gör. Fråga därför dig själv i din parrelation: "Känner jag mig trygg just nu?" en manlig hand håller hårt on en kvinnas hand Bild: Petri Aaltonen / Yle våld,familjevåld,sammanpressning,Våld mot kvinnor,partnervåld,våld i närrelationen

Att bli hotad eller uppleva fyskt våld är ett tecken på brott. Då rekommenderar Opacic att man går till läkaren och kollar upp det.

- Risken är att man blir van vid vissa situationer och att man blir van vid att bli behandlad på ett visst sätt. Därför är det viktigt att söka hjälp någonstans utifrån.

Många finländare känner inte till rättsprocessen

Vid Brottsofferjouren kan man också få en stödperson som dyker upp till rätten med en om det blir tal om en rättsprocess. Det är kunden som sist och slutligen gör alla beslut, men stödpersonen finns med som stöd i processen.

Opacic säger att finländare överlag är dåliga på att förstå hur en rättsprocess går till. Hon hoppas ändå att folk vet om att man inte behöver åka till rätten ensam.

- Det är jättesorgligt om man far till tingsrätten utan stöd, helt ensam. Då kan man också missa en massa skadestånd och förlora sina rättigheter. Jag tycker nog att man borde få veta sina alternativ av någon som sysslar med det här dagligen och som kan hjälpa en.

Fotgängare promenerar längs ett gångstråk invid Aura å
Många myndigheter är oroliga för att våldet i hemmen ökar nu under coronatiden. Sirkku Opacic vill ändå lyfta fram att det positiva nu är att diskussionerna ökat och att allt fler människor blir medvetna om problemet. Fotgängare promenerar längs ett gångstråk invid Aura å Bild: Arash Matin/Yle Åbo,Fotgängare,Aura å,bilar,parkering,Tavastgatan (Åbo)

Stora frågan: Hur påverkar corona barnens situation?

Både vid Brottsofferjouren och vid Åbo skyddshem är läget relativt lugnt.

Det här behöver inte betyda att problemen minskat i familjerna, utan många barn far illa när familjerna umgås mera med varandra, tror myndigheterna.

Marika Vuoristo, enhetschef vid Skyddshemmet i Åbo, delar oron.

- Ja, jag delar nog rädslan för ökat våld i hemmet. Nu under coronatiden, när vi är mycket hemma och isolerade, kan stämningen vara mer spänd än tidigare och sånt som tidigare inte väckt frustration gör nu det. Så om situationen normalt brukar lösa sig kan utmaningen nu vara mycket större.

Rosa gris och havegrynspaket på gård.
Om du är rädd för din egen säkerhet eller dina barns säkerhet eller är ett offer för våld i en relation så ska du ta kontakt med skyddshemmet, säger Marika Vuoristo vid Åbo skyddshem. Rosa gris och havegrynspaket på gård. Bild: Yle/Anna Savonius leksaker,grisar,barnskydd,familjevåld

Vuoristo säger att hon brukar fundera när det dyker upp fall om övergrepp och misshandel av barn i nyheterna, ifall det här beror på coronasituationen eller bara är en tillfällighet.

- Själv funderar jag nog på ifall flera fall inte skulle slutat så illa om vi inte hade corona just nu.

Nu när skolorna börjar hoppas därför Vuoristo att lärare, personal och andra i barns närhet är uppmärksamma.

- På sommaren lämnas barn och familjer oftast ensamma, så jag hoppas att man nu när skolorna öppnas igen inte tvekar att göra en barnskyddsanmälan till socialmyndigheterna om barnets eller den ungas situation väcker oro.