Hoppa till huvudinnehåll

Antalet turister i Borgå och Lovisa ökade 2019 - men de använde mindre pengar

Turister på en gata i Gamla stan i Borgå. Det är sommar och vackert väder.
Gamla stan i Borgå var fylld av turister i fjol sommar. Hur det kommer att bli i år vet ingen ännu. Arkivbild. Turister på en gata i Gamla stan i Borgå. Det är sommar och vackert väder. Bild: Yle/Victoria Riikonen turister,turister,Borgå,turism,gamla stan i borgå

I fjol besökte över en kvarts miljon utländska turister Borgå och Lovisa. Speciellt ökade antalet turister från Asien och EU-länderna.

Ungefär 257 000 utländska turister besökte Borgå- och Lovisaregionen år 2019, vilket är en ökning från året innan.

Efter att gränserna stängdes har efterfrågan på turisttjänster minskat med 2,3 miljoner euro i månaden i Borgå- och Lovisaregionen.

Det här kommer fram i Forsknings- och analyseringscentret TAK:s nya gränsundersökning.

Turismen lider av coronabegränsningarna

Efterfrågan på turisttjänsterna har minskat med 2,3 miljoner euro i månaden i Borgå- och Lovisaregionen efter det att de yttre gränserna stängdes och utländska turister inte har kunnat komma till Finland.

Därför minskar handelns och tjänsternas omsättning utan mervärdesskatt med 2 miljoner euro i månaden i Borgå- och Lovisaregionen.

Sjöfästningen Svartholm i Lovisa
I år måste man försöka locka fler inhemska turister. Kanske en dagsutflykt till fästningsön Svartholm i Lovisa kunde vara något? Sjöfästningen Svartholm i Lovisa Bild: Yle sjöfästningen svartholm

Om gränserna hålls stängda i fyra månader, förlorar områdets företag 8 miljoner euro i omsättning.

Om gränserna hålls stängda till slutet av året, betyder det att nästan 20 miljoner i omsättning och över 130 årsverken förloras.

- Turismen är en viktig näringsgren för Borgå, och inkomstbortfallen coronapandemin har medfört företagen är enorma, konstaterar Borgå stads turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen i ett pressmeddelande.

Genom kyrkporten syns en del av Borgå domkyrka i kvällssolen.
Just nu besöker många helst sådana utflyktsmål där man kan vara utomhus och hålla avstånd till andra. En kvällspromenad runt Borgå domkyrka uppfyller kriterierna. Genom kyrkporten syns en del av Borgå domkyrka i kvällssolen. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,Borgå domkyrka,Stenkyrka,gamla stan i borgå

Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen påpekar att vi alla kan hjälpa till att turismen återhämtar sig genom att använda lokala tjänster och att resa i det egna landet.

- Så klart påverkar begränsningarna av rörelsefrihet, och pengarna hushållen kan använda, hur snabbt turismen börjar återhämta sig, säger Järvinen.

Hur aktörer i Borgå och Lovisa tänker locka fler inhemska turister i sommar kan du läsa mer om här.

Semester vanligaste orsaken

Innan coronaepidemin slog till såg det bra ut för turismen i regionen.

Nästan två tredjedelar av turisterna som besökte Borgå- och Lovisaregionen 2019 var i Finland på semester.

Cirka var tredje turist besökte bekanta eller släktingar. Ungefär var tionde var på arbetsresa och fem procent på inköpsresa.

De allra flesta av turisterna som besökte Borgå- och Lovisaregionen, 66 procent, var här bara på dagsresa.

Grafen visar ett hjul där över hälften av ytan beskriver hur många turister som kommer från EU-länder. Resten kommer från Ryssland, Asien och Övriga länder, i den ordningen.
Grafen visar ett hjul där över hälften av ytan beskriver hur många turister som kommer från EU-länder. Resten kommer från Ryssland, Asien och Övriga länder, i den ordningen.

10 procent av de asiatiska turisterna övernattade i Borgå eller Lovisa.

Av de turister som spenderade natten i området bodde över hälften på hotell, motell eller campingområde.

Var tredje turist bodde hos en bekant eller på en gratis inkvartering. Cirka 15 procent hyrde en bostad eller en stuga.

Asiaterna använde mest pengar

Förra året lämnade utländska turister över 26,6 miljoner euro i Borgå- och Lovisaregionen. Det är omkring 15 procent mindre än 2018.

De asiatiska turisterna använde mer pengar än tidigare, medan de övriga turisterna använde mindre.

Fyra blå stolpar där den första, som står för asiatiska turister, är betydligt högre än resten.
Fyra blå stolpar där den första, som står för asiatiska turister, är betydligt högre än resten.

Turisterna från Asien lämnade drygt 9 miljoner euro, turister från EU-länderna knappa 1,2 miljoner euro, ryska turister knappa 3 miljoner euro och turister från övriga länder knappa 3 miljoner euro.

Gamla stan i Borgå var poppis

Nio av tio turister i Borgå besökte gamla stan. Cirka en fjärdedel besökte Konstfabriken på västra åstranden.

I Lovisa var turisterna mest intresserade av Lovisa centrum, som besöktes av cirka 23 procent av turister som kom till Lovisa. Skeppsbron besöktes av 13 procent och Strömfors bruk av 8 procent.

Båtar förtöjda vid brygga
13 procent av de utländska turisterna som besökte Lovisa i fjol ville se Skeppsbron. Båtar förtöjda vid brygga Bild: Yle/Fredrika Sundén lovisa småbåtshamn,gästhamnar,Lovisa

De ryska turisterna rekommenderar gärna Borgå- och Lovisaregionen för sina bekanta.

NPS-indexet, som mäter villighet att rekommendera, fick värdet 52 av de ryska turisterna, då värdet av turisterna från EU-länderna var 29. Utländska turister är mer villiga att rekommendera Borgå än Lovisa.
 
Resultaten i artikeln framgår av en gränsundersökning som TAK gjorde år 2019.

Gränsundersökningar har gjorts sedan 1997 genom att vid de livligaste gränsstationerna intervjua utländska turister. År 2019 gjordes 12 654 intervjuer. Av de intervjuade var 5 627 ryska turister.